Miks kutsuda klassi ette külalisõpetajaid?

19. veebr. 2021 Angela Ventsel ettevõtja ja külalisõpetaja - Kommenteeri artiklit
Angela Ventsel.

Mäletame kõik oma kooliaega, nii põnevaid ainetunde kui ka tunde, mida andis mõni inimene väljastpoolt kooli. Minul on eriliselt meeles üks kevadine 8. klassi tund, kus meie klassil käis külas linnavalitsuse ametnik. Ta rääkis oma tööst ja erialast nii põnevalt, et tema jutt andis mõtteainet ka pärast tunde koduteel. Ta inspireeris mind ja tõi reaalse elu lähemale. Tänu tema räägitud loole teadsin juba 8. klassis, et minust saab tulevikus jurist.

Olen andnud külalistunde paljudes Eestimaa koolides. See komme sai alguse tänu ühele õpetajale, kes kutsus mind „Tagasi kooli“ programmi raames külalistundi andma. Külalistunde olen andnud nii mitmesuguste projektidega seoses kui ka viimasel aastal paljude õpetajate kutsel. Annan tunde ettevõtlusest. Miks ma seda teen?

Elulised küsimused

Koolist saavad õpilased iga päev teoreetilisi teadmisi, kuid nende tuleviku jaoks on oluline näha suuremat pilti ja kuulata praktikute kogemusi ning mõtteid. See, mida õpilased praegu kogevad ja teevad, määratleb selle, kelleks nad saavad; ning see, kelleks nad saavad, määrab nende elu suuna ja kvaliteedi. Seega on oluline jagada õpilastega oma tegemisi ja kogemusi teatud valdkonnas. Õpilaste jaoks on oluline näha ametinimetuste ja tegevuste taga reaalset elu ja samme, mida peab astuma, et tulemusteni jõuda. Ja seda kõike ausas, avatud ja haavatavas võtmes.

Külalistunnid on näidanud, et mida avatumalt õpilastega rääkida, seda julgemalt julgevad nad küsimusi küsida ja kaasa rääkida. Andnud paljudes koolides külalistunde, võin öelda, et õpilastega saab kontakti küsimuste küsimise kaudu. Tuleb olla leidlik ja näha olukorda nende nurga alt.

Tavaliselt on õpilaste küsimused elulised ja vahetud. Kõige sagedamini küsitakse, kas ettevõtlus on kerge või raske; milliseid otsuseid soovitaksin endal vastu võtta, kui oleksin praegu koolis; mis on parim raamat, mis mind inspireerinud on.

Lugudel on vägi

Külalistundide ja igapäevatöö põhjal tunnetan üha enam, kui oluline on jagada oma kogemusi ja teadmisi. See võib anda kellegi tegemistele hoogu juurde. Olen saanud aru, kui palju annab külalistund ka mulle endale.

Õpilased on hiljem rääkinud, kuidas minu räägitu inspireeris neid eriala valima või ka isiklikke eesmärke seadma. Õpetajad on jaganud muljeid, kuidas pärast minu tundi on nad nii mõndagi teemat koolis põhjalikumalt käsitlenud ja lahti mõtestanud. Usun, et õpilased ja kool vajavad seda, et maailm tuuakse eri eluvaldkondade ja lugude kaudu õpilastele lähemale.

Lugudel on vägi meie ja kuulajate elu muuta. Lugudel, mille oleme ise kirjutanud, mis peegeldavad meie praegust elu ja seatud eesmärke. Need lood võivad sillutada nii mõnelegi õpilasele teed tema unistuste täitumiseni.

Angela Ventsel on üles ehitanud kodumaise aksessuaaride brändi Birkenthal ja suunanud rahvusvahelisele turule ettevõtte SuccessHub.


Õpetaja pilk

Merje Sumberg.

Merje Sumberg, 32. keskkooli ettevõtlusõpetaja, Balteco turundusdirektor:

Külalisõpetajad annavad noortele väga palju sellist teadmist, mida mujalt on keeruline saada: kuidas on oma äri alustatud, mida selle käigus üle elatud, missuguste probleemidega maadeldud. Tähtis on saada kogemus reaalse inimese ja tema kogemuste kaudu – inimlik kontakt.

Külalisõpetajad on olnud erinevad, näiteks eelmisel aastal andis 7. klassile tundi Liina Kersna. Sel aastal käis tuntud fotograaf Mardo Männimägi ja oma jah-sõna on öelnud ERR-i sporditoimetuse juht Rivo Saarna ning näitleja Madis Milling. Pean oluliseks, et külalisõpetaja oleks noortele hea eeskuju.

Ettevõtlikkus on aine, mis kujundab teatud isikuomadusi, õnneks on see kõik omandatav ja õpitav. Mida rohkem õpivad lapsed ümbritsevat märkama ja probleeme lahendama, seda hakkajamad inimesed neist kasvavad. On oluline, et noor õpiks ennast jälgima, oma tugevusi märkama ning seda kõike oskuslikult enda tulevikku üles ehitades kasutama.

Tore, et on koole, kus sellele kõigele tähelepanu pööratakse. Minu jaoks on kõige parem tasu see, kui lapsed ootavad mu tundi ja lapsevanem saadab kirja, mis teeb südame soojaks.

Ja kokkuvõttes, kui lapsed saavad elus hästi hakkama, on õnnelikud, siis ongi kool oma tööd hästi teinud.


Projektori abil saab külalise klassi ette kuvada ja koroonapiiranguid trotsides külalistunde korraldada. Foto: erakogu

Keda külla kutsuda?

Helena Tomikas, Tagasi Kooli kommunikatsioonijuht:

Ajal, mil enamik õpilasi käib koolis, aga koroonapiirangud ei võimalda paljudel külalisi füüsiliselt klassi ette kutsuda, on võimalik ikka põnevaid külalistunde korraldada. Tagasi Kooli veebis saab külalistunni kokku leppida koroonapiirangutega arvestades.

Miks ei võiks külaline liituda veebi kaudu? Projektori abil saavad kõik teda näha. Kaugtunni eelis on, et külalisõpetaja võib viibida oma töökeskkonnas. Võib-olla õnnestub tal midagi erialast õpilastele ka näidata.

Külalisõpetaja võib olla ükskõik millise ameti või valdkonna esindaja. Võimalusel arutage koos õpilastega, keda ja miks kutsuda, siis on õpilastel selgem, miks külaline tuleb. Lähtuda võib parajasti aktuaalsetest teemadest, nt märts on rahatarkuse kuu ja sajad finantseksperdid on valmis Tagasi Kooli kaudu õpilastele eluliselt vajalikke rahateadmisi ning oskusi edasi andma, kui nendeni jõuab õpetaja kutse.

Samuti on luubi all keskkonnahoid ja pidevad metsandusdebatid võtavad silme eest kirjuks. Koostöös Eesti metsaseltsiga ootavad sel kevadel ka metsanduse erialade esindajad teie kutset.

Kuidas külalisõpetajaid kutsuda? Valige tagasikooli.ee kodulehel „külalistunnid“ ja seejärel rippmenüüst „kutsu külalisõpetaja“ ning sisestage huvipakkuval teemal küllakutse. Seal saab märkida, kas soovid veebi- või näost näkku tundi.

Väike nipp: oleme pannud tähele, et kõige paremini töötab see, kui sõnastada kutse lisamisel tunni pealkiri küsimusena. Näiteks: „Kuidas olla ettevõtlik?“, „Kuidas targalt rahaasju planeerida?“ või „Kuidas loovalt mõelda?“ jne.

Kui teie kutse on broneeritud, saate kirja külalisõpetaja kontaktidega. Kirjutage talle ja tutvustage klassi ootusi. Leppige kokku veebitunni toimumise detailid. Tunni toimumisest ootame pilte helena@tagasikooli.ee või lisage need kooli sotsiaalmeedia kontole hashtag’idega #tagasikooli #külalistund. Oma kogemust on võimalik jagada ka Facebooki-grupis „Tagasi Kooli kooliõpetajad“, kuhu on koondunud külalisõpetajaid külla kutsuvad õpetajad. See on hea koht, kus kogemusi jagada ja infot vahetada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!