Minister kohtus õpetajate ühendustega

5. veebr. 2021 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit
Õpetajate esinduste kohtumist ministriga jälgis suur hulk õpetajaid ka veebi kaudu.
Foto: Liina Kersna

2. veebruaril kohtus haridus- ja teadusminister Liina Kersna ministeeriumi Tallinna esinduses õpetajate liidu, õpetajate koostöökoja ja haridustöötajate liidu esindajatega.

Kohtumisel räägitud põhilistest murekohtadest tegi minister Kersna lühida kokkuvõtte oma Facebooki leheküljel, tuues esile järgmist.

  • Kõik õpetajaid esindavad organisatsioonid on nõus, et õpetajate vaktsineerimine aitaks tagada stabiilsemat õpikeskkonda meie lastele, kes on pea aasta pidanud õppima väga heitlikes oludes;
  • Tudengitest abisid ootavad õpetajad appi tundide läbiviimisel kui õpetaja on distantsil, aga lapsed koolis; mentorina neile õpilastele, kes on mõnes aines maha jäänud; abiks noorematele õpetajatele. Ülesandeid leiab, et õpetajate koormust vähendada. Meil on teada juba 155 tudengit, kes on valmis õpetajaid toetama.
  • Toetamist vajab ka õpetajate vaimne tervis ‒ grupiteraapiad, supervisioon, nõustamised. Selleks on õpetajal praegusel keerulisel ajal raske aega leida, aga samas on see vajalik, et mitte põleda läbi.
  • Arendamist vajab koolide digivõimekus ja internetiühendus laiemalt. Meie kaunis talveilm on tekitanud ka elektrikatkestusi, mis on takistanud distantsõppe korraldust.
  • Õpetajad on nõus, et lõpueksamid peavad sel aastal toimuma (eelmisel aastal jäid need ära), et fikseerida õpilaste teadmiste tase.
  • Ühel nõul ollakse ka selles, et põhikooli tunnistusele läheb eksamil saadud punktisumma, mitte viiepallisüsteemi teisendatud hinne.
  • Eri meelt ollakse selles, kas sel aastal siduda eksamite tulemus lahti põhikooli lõpetamise tingimustest. Lahtisidumist toetavad haridustöötajate liidu hinnangul pooled õpetajatest ja õpilaste esindused. Ka koolijuhid ei ole lahtisidumise vastu.
  • Vastu on selgelt matemaatika ja eesti keele aineühendused. Just neis ainetes on kohustuslik eksam. Lõpetamisega sidumine paneb noori rohkem pingutama, hindavad aineühendused. Arusaadav. Tuleval nädalal konsulteerime sel teemal ka riigikogu kultuurikomisjoniga. Ükstapuha, millise otsuse juurde me lõpuks jääme, keegi on kindlasti rahulolematu.

*

Eksamiteema puudutas õpetajaid kõige rohkem ja konstruktiivne arutelu sellel teemal on jätkunud paarikümne sõnavõtjaga ja ministri osalusel tema Facebooki-leheküljel tänaseni.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!