Mondo annab kliimamuutuste teemal sõna noortele

1. veebr. 2021 MTÜ Mondo - Kommenteeri artiklit

MTÜ Mondo ja Matsalu loodusfilmide festival korraldavad loovkonkursi, mille eesmärk on innustada 15‒19-aastaseid Eestis elavaid noori otsima kliimamuutustele lahendusi tavapärasest erinevas, loovtöö vormis. 

Teistele inspiratsiooniks esitavad järgneva viie nädala jooksul oma nägemuse kliimamuutuste teemast loovad noored: muusik Inger, loodusfotograaf Priidu Saart, moekunstnik Ron Jonas Verlin, akrobaadid Helga Ehrenbusch ja Eva Kutman ning kunstnik Liisa Nurme. Prügises metsas tsirkusetrikkide tegemise ja suitsukonidest kunstiteose loomise kõrval küsivad noored oma töödega, milline on meie maailm paarikümne aasta pärast ja millist tulevikku nad ise tahaksid. 

Muusik Inger pühendas kliimamuutuste teemale laulu „Päästa maailma“ ning leiab, et on oluline, et noored sellel teemal kaasa räägiksid. „Lõpuks oleme meie need, kes oma tuleviku eest hoolt kannavad, et ka hallipäisena oleks meil keskkond, kus end mõnusalt ja turvaliselt tunda. Kliimamuutuste teemal laulu kirjutades lähtusin emotsioonist, mis mulle antud teemaga esimesena seostus. Enda loomega väljendangi seda, mida tunnen, ning arvan ja see on minu viis teemade osas kaasa rääkida. See konkurss on teile, kes te samamoodi tunnete,“ ütles Inger. 

Loovtöö formaadis saab kliimamuutustest rääkida täpselt nii, nagu noortele sobib, olgu selleks siis muusikavideo, tänavakunstiteos, podcast või kudum ‒ žanripiiranguid ei ole. „Kliimamuutused on kompleksne teema ning sellel on seosed kõikide igapäevategevustega,“ sõnas konkursi korraldaja, MTÜ Mondo juhatuse liige Diana Tamm. „Loovtöö annab noortele võimaluse neid seoseid märgata ja väljendada. Näiteks ei pruugi moekunstnikud või videograafid olla varem selle peale mõelnud, et ka nende meelisvaldkonnas saab kliimamuutustele vastu seista.“

Mondo loovkonkursi võitjatele on auhinnaks osalemine suvel 2021 Austrias toimuvas noorte kliimalaagris või rahvusvahelisel dokumentaalfilmifestivalil One World märtsis 2022 Prahas. Lisaks paneb eriauhinnad välja Matsalu loodusfilmide festival.

Töö esitamise tähtaeg 31. märts 2021, konkursi täpsemad tingimused on siin. Konkursile saab eelregistreerida, täites vormi SIIN.

Muusik Ingeri konkursile pühendatud laulu „Päästa maailma“ saab kuulata siit. 

Konkurss on osa MTÜ Mondo projektist 1Planet4All, mida kaasrahastavad Euroopa Komisjon ja Eesti välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!