Ta tuleb siiski, nagu NAKSti!

12. veebr. 2021 Reeli Lonks ja Kaido Rannik - Kommenteeri artiklit
Lasteteater Sõber „Maailm kohvris“. Kadri Bergmann, Priit Öövel ja Tanel Bergmann. Foto: Priit Grepp

ASSITEJ Eesti keskusel on hea meel teatada, et sügisel viirusepuhangu tõttu edasi lükatud noore vaataja teatrifestival NAKS toimub 3.–6. märtsini Tallinnas. Ees ootavad neli päeva väärt etendusi, põnevaid töötube ning üks igati asjalik seminar väga olulisel teemal.

Keerulistest aegadest hoolimata on ka seekord festival rahvusvaheline, kuid reisi- ja muude piirangute tõttu on programmis seekord vaid kaks välisesinejat: teater Ilmatila Soomest ja Katanari (Katarina Cakova) Slovakkiast. Eesti teatritest on esindatud Eesti Noorsooteater, Piip ja Tuut Teater, Paide Teater, Teatribuss, loominguline ühendus Oma Lava, improteater Impeerium, lasteteater Sõber ja Miksteater. Selle aasta festivali üks märksõna on pered – lavastused on valitud selliselt, et need oleks nauditavad nii suurtele kui väikestele ning tulla võiks julgelt kogu perega.

Lisaks etendustele toimuvad mitmed põnevad töötoad, millest on osa võtma oodatud samuti terved pered. Töötube viivad läbi perekond Vaher, Aita Vaher, Triinu Jõhve ja Risto Tatarmäe (akrojooga), ZUGA ühendatud tantsijad, Sandra Lange, improteater Impeerium jt. Festivali raames toimub kaks 20-minutilist salvestust Raadioteatri lühiloengute sarjas „Laste ööülikool“. Seda lastele mõeldud minisarja on mõnus kuulata ka suurel inimesel.

5. märts on tervenisti pühendatud lastekultuuri seminarile „Kes vastutab lapse kultuurikogemuse eest õppeasutuses?“. Seminar toimub noorsooteatri Ovaalsaalis ning selle eesmärk on avada diskussioon lastele suunatud kultuuri teemal. Millist kultuurielamust ning kui suures mahus peaks pakkuma lastele nende õppekeskkonnas ja kes peaks seda koordineerima?

Tutvustame Norras ja Lätis juba käimasolevaid kultuuriranitsa programme. Päeva jooksul astuvad üles teatrimõtestajad, praktiseerijad ja otsustajad. Räägime teatrikunsti olulisusest noore inimese arengus, draamaõppest, etenduste mängimisest õppeasutustes, eri kunstivaldkondade kogemustest (muusika, film, teater, kujutav kunst, muuseumid), naaberriikide näidetest rahastamisel, riiklikest eesmärkidest ja toetustest, õpetajate vaatenurgast, noorte vaatenurgast ning samuti ministeeriumite suundadest. Seminar lõpeb ümarlauaga, et leida lahendusi ja astuda järgmisi samme. Seminar on suunatud eelkõige haridustöötajatele, kultuuri- ja kunstitegijatele ning otsustajatele.

Töötoad, loengud, seminar ja ööülikool festivali raames on tasuta (eelregistreerimisega). Pileteid etendustele saab alates 5. veebruarist Fientast või broneerides meie kaudu aadressil naksfestival@gmail.com (grupibroneeringud ja eelregistreerimine tel 5907 8170). Müüme pileteid 50% saali täitumuse ulatuses. Oma uksed avavad lastekirjanduse keskus, Piip ja Tuut Teater, Vaba Lava, Sõltumatu Tantsu Lava, Särevi teatrituba ja Eesti Noorsooteater.

Rõõmsa ja turvalise kohtumiseni!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!