Vene Teatris esietendub komöödia „Tarkpea“

12. veebr. 2021 Vene Teater - Kommenteeri artiklit

Vene Teatris esietendub 19. märtsil maskeraadikomöödia „Tarkpea“ Aleksandr Ostrovski näidendi „Pärast tarku palju, ette ei ühtegi“ ainetel.

Noor ja sümpaatne avantürist Jegor Glumov otsustab iga hinna eest edu saavutada ja võidelda endale ühiskonnas välja kõrge positsioon. Kasutades kõikvõimalikke vahendeid ja manipuleerides, liigub ta eesmärgi suunas, kirjutades oma päevikusse üles ausad mõtted ja arutlused, kuid ühel hetkel väljub olukord siiski tema kontrolli alt …

Lavastus „Tarkpea“ on noore kreeka lavastaja Georgi Kutlise (lõpetanud lavastaja erialal GITIS-e D. Krõmovi ja J. Kamenkovitši kursusel) nüüdisaegne versioon kuulsast klassika näidendist. „Näidend jättis mulle kustumatu mulje. Ostrovski tekst kõlab ülimalt tänapäevaselt ja esilekerkivad küsimused on otseselt seotud meie tänase päevaga. Millised on moraali piirid? Millisteks sammudeks on inimene edu nimel võimeline? Mida me tegelikkuses saame nimetada eduks?“ jagab lavastaja Georgi Kutlis oma nägemust näidendist.

Lavastuse žanr on määratletud kui „maskeraadi stiilis antimanifest“. Sellesse ebatavalisse kooslusesse lisab lavastaja oma arusaama teekonnast, mida mööda Glumov liigub: iseenda reetmise viisid; otsused, millega kaasnevad allakäik, künism ja amoraalsus. Maskeraadil on siin ühest küljest metafoorne tähendus, kuna kõik näidendi tegelased on kahepalgelised ja valelikud. Teisest küljest on žanrilisel määratlusel ka otsene tähendus, sest igal tegelasel on lähtuvalt tema seesmisest olemusest oma mask ja kogu tegevus toimub kostüümipeol.

Lavastus balansseerib rütmiliselt realismi ja groteski piiril, võludes oma kerguse ja hullusega. „Tarkpea“ tegelased on äratuntavad, naljakad ja tänapäevased. Nali naljaks, aga kõige selle taustal peitub peamine küsimus: Ostrovski näidendi kirjutamisest on möödas üle 150 aasta, ajad on arusaadavalt muutunud, kas ka moraal?

Lavastusmeeskond: Lavastaja Georgi Kutlis, kunstnik Juliana Laikova, kostüümikunstnik Hetag Tsabolov, koreograaf Olga Privis, muusikaline kujundus Aleksandr Žedeljov.

Osades Aleksandr Žilenko, Tatjana Manevskaja, Dmitri Kosjakov, Natalia Dõmtšenko, Aleksandr Okunev, Sergei Furmanjuk, Anna Markova, Karin Lamson, Daniil Zandberg, Alexandr Domowoy.

Vaata lisaks www.veneteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!