Julgete otsingute aeg

12. märts 2021 Ülle Matsin HTM-i riigigümnaasiumite rajamise koordinaator - Kommenteeri artiklit
Ülle Matsin.

Nüüdseks juba terve aasta on koolide õppe- ja kasvatustöö kestnud COVID-19 piirangute tingimustes. Selle teekonna dünaamika, mis on hariduse vormi ja sisu mõjutanud, jätab oma jälje. Kooli ja hariduse toimimisega seotud inimesed hindavad erinevalt, kui suurel määral on kaug-, põim- ja paindõpe mõjutanud nii õpitulemusi kui õppija üldist arengut. Tõenäoliselt ei oska me veel tuvastada või defineerida kõike, mida piirangute tingimustes õppimine meie laste ja noortega teinud on.

Üks on kindel: see aeg on võimaldanud meil kõigil näha, kui olulisel määral mõjutab õppimise õnnestumist õppija üldiste oskuste ja hoiakute areng, enesejuhtimine ja -määratlemine, vaimne ja füüsiline tervis. Eelmisest kevadest alates on haridus olnud üha rohkem inimnäoline. Oleme omal nahal tunda saanud, kui tugevad seosed on õppekeskkonna kujundamise ja motivatsiooni püsimise, üldpädevuste arengu ja õppimisoskuse, vaimse tervise ja edasiviiva tagasiside vahel. Iga eesliinil töötav õpetaja on kogenud, kui tähtis on igapäevane toetav juhtimine, tõhusalt korraldatud töökeskkond ja asjakohane professionaalse arengu võimaldamine.

Kõikides koolides on pingutatud leidmaks laial spektril toimivaid metoodilisi võtteid, mis toetaksid võimalikult hästi erineva suutlikkusega õppijat positiivse õpitulemuseni jõudmisel. Sellest tööst on võimalik teekonna lõpus (mis loodetavasti varsti silmapiiril paistab) kaasa pakkida mitu kohvritäit kasulikku kogemust. Oluline on mitte unustada neid avastusi, kogemusi ja kinnitusi, mida piirangute tingimustes õppimine ja õpetamine meile andnud on. Saame analüüsida, mida võiksime tulevikus teisiti tegema jäädagi.

Kas COVID-19 jätab jäädava lünga meie õpilaste eluteele? Ei pruugi. Me õpime kogu elu. Oma teadmistes lünkade täitmine on igal ajal vajalik ja selle oskuse olemasolu määrabki inimese edenemise. Praegused õpilased on seisnud silmitsi iseenda nõrkuste ja tugevustega. Selline enesest teadlikuks saamise kogemus on neile kätte tulnud varem kui enamikule eelkäijatest. Kui oskame seda kogemust koolis arvesse võtta, suudame neid õppijad suunata edasiste õpingute edemusele. Soovin kõikidele koolidele nendeks julgeteks otsinguteks tahet ja jaksu.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!