Schoolaby muudab veebiõppe palju lihtsamaks

31. märts 2021 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit
Schoolaby on kõikehõlmav õppeplatvorm õpetajatele ja õpilastele, et muuta igapäevane õpiteekond sujuvaks ja hõlpsaks.

Eesti tarkvarafirma Net Group on asunud katsetama õpihaldussüsteemi Schoolaby, mis hakkab pakkuma Google’ile ja Microsoftile tõsist konkurentsi. Esiteks pakub ta koolile rohkem võimalusi ja teiseks on eestikeelne. Schoolabyst saate lugeda põhjalikumat ülevaadet 16. aprilli Õpetajate Lehest.

Juba eelmisel kevadel ootasid koolid pikisilmi niisugust digiplatvormi, kus kõik õppimise ja õpetamisega seotu oleks ühes kohas koos. Probleem oli selles, et digitaalseid õpimaterjale oli mitmekümnes keskkonnas ja iga keskkonna jaoks pidi õpilasel olema kasutajanimi ja parool ning lapsed muidugi unustasid oma paroole. Eelmisel kevadel pakuti, et Stuudium või eKool tuleks arendada õpikeskkondadeks. Tegelik elu läks aga seda teed, et koolid võtsid oma õpilastele ja õpetajatele ühiseks kasutuskeskkonnaks Google’i või Microsofti ning see vähendas paroolide arvu ja üldist seiklemist mitu korda.

Hariduse X-tee

Tänavu kevadel on aga astutud ka sellest üks samm edasi: tarkvarafirma Net Group on hakanud katsetama õpihaldussüsteemi Schoolaby, mis pakub veel rohkem ja lihtsamaid võimalusi kui Google või Microsoft, ja seda kõike eesti keeles. Net Group märgib oma Schoolaby platvormi kohta, et see on hariduse X-tee, mis loodetavasti levib maailmas niisama edukalt, kui X-tee on levinud.

TLÜ haridustehnoloogia vanemteadur Mart Laanpere usub, et Schoolaby tõrjub juba mõne aja möödudes kõrvale nii Microsoft Teamsi kui ka Google Classroomi. Ta selgitab, et Google Classroom ja Microsoft Teams on head platvormid, kuid neid ei ole suudetud eesti keelde tõlkida. Classroomi ja Teamsi üks suur pluss on, et seal saavad õpilased õppida nii suuremate kui ka väiksemate veebirühmadena. Samas puudub neil platvormidel koolivaade – näiteks direktor, õppejuht jt ei saa vaadata, mis kogu kooli klassides veebiõppe ajal toimub. Ka Moodle’il seda võimalust ei ole ega tule ka. Schoolaby selle võimaluse aga loob.

Schoolaby eelis on ka eestikeelsus. See on välja töötatud Eestis, mis annab soodsa võimaluse luua liidestused Eesti õpetajate eelistatud ja kohapeal arendatud õppesüsteemidega, nagu näiteks Opiq, Mastery, 99Math, Nutisport, Futuclass, Alpakids jpt.

Õpianalüütika

Väljavõte Schoolaby õpiteest. Foto: Reelika Väli

Schoolaby pakub ka heal tasemel õpianalüütikat, mis tähendab, et õpetajad saavad oma arvutiekraanilt jälgida, kuidas Jukul ja Maril ülesannete lahendamine läheb, kus kõige rohkem õpilasi hätta jääb jms. Selline õpilaste jälgimise võimalus paljudel digitaalsetel õpikeskkondadel juba on. Maailmas on ligi nelisada õpianalüütikaga rakendust, mida saab Schoolabyga niimoodi liidestada, et väljaspool asuvates rakendustes tehtud tööde tulemused tulevad Schoolaby kaudu automaatselt õpetaja arvutisse. Näiteks sellised tuntud keskkonnad nagu Google Assignments, EdPuzzle, Nearpod, Formative, Quizlet jt. Õpianalüütikaga keskkondade põhjaliku ülevaate leiab siit.

Hindamine

Praegune Schoolaby võimaldab hinnata numbritega viiepallisüsteemis, aga ka näiteks kümnepalli- jm süsteemis, saab ka tähtedega hinnata, võimalik on ära märkida, et töö on arvestatud või arvestamata, hinde juurde saab kirjutada selgituse, millele õpilane peab edaspidi rohkem tähelepanu pöörama. Schoolaby platvormil saavad õpilased ka üksteise tõid hinnata, nii et õpetajal on sellest ülevaade.

Schoolaby on eestikeelne tasuta õpihaldussüsteem, mille kaudu on koolidel hästi lihtne kasutada Eesti ja maailma kõige erinevamaid digitaalseid õpikeskkondi. Täpsemalt tähendab see, et Schoolaby platvormil omaenda õppematerjale pole, aga see annab õpetajale ja õpilasele otseühenduse nii Eesti kui ka maailma populaarsete õppematerjalide juurde. Koolidel on Schoolaby platvormist palju abi tavaõppe tingimustes, kuid eriti muidugi distantsõppe ajal.

Kasutaja hinnang

Nissi kooli haridustehnoloog ja informaatikaõpetaja Reelika Väli on üks Schoolaby katsetajatest. Ta on seda platvormi kasutanud umbes kaks kuud 8. klassi informaatikatundides. Plaanis oli katsetada seda paar nädalat, kuid Schoolaby hakkas meeldima ja nüüd on ta otsustanud kasutada seda õppeaasta lõpuni.

Kõige rohkem meeldib õpetaja Välile Schoolaby juures see, et kõik asjad on ühes kohas ja kõigest on hea ülevaade. Lisaks saab hinnete koondlehel väga hea ülevaate sellest, kes õpilastest hakkab teistest maha jääma. Õpilastele meeldib, et tegemata või ebaõnnestunud tööd on ülejäänutest erinevat värvi ja paistavad kohe silma. Sarnaselt on tema kui õpetaja jaoks tähistatud hindamata ülesanded.

Õpetaja Välile ja tema õpilastele meeldib, et Schoolaby platvormil paigutatakse kõik õpitavad teemad ühele pikale ajateljele. See on väga ülevaatlik. Kursuse jooksul õpitavad peatükid, mida nimetatakse verstapostideks, paiknevad sellel pikal ajateljel. Õpetaja saab neid verstaposte kursuse käigus juurde lisada või vajadusel õppija vaatest peita.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!