Taimetervise rändnäitus tuuritab Eesti koolides

17. märts 2021 Ülle Metsman põllumajandus- ja toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna nõunik - Kommenteeri artiklit
Taimetervise rändnäitus veebruaris 2020 Are koolis. Foto: Are Kool

ÜRO peaassamblee kuulutas 2020. aasta välja kui rahvusvahelise taimetervise aasta, et selgitada inimestele, kuidas igaüks saaks taimede tervise heaks midagi ära teha.

Taimetervise üks põhifookusi on uute karantiinsete taimekahjustajate riiki sissetoomise vähendamine, sest kaugete vahemaade taha levivad need just inimese kaasabil kas kaubavahetusega või reisikohvris kaasa toodud taimsete suveniiridega. Inimeste vastutustundlik käitumine on siin väga oluline. Looduses liikudes ja teadlikult võõraid sissetungijaid märgates saab iga inimene anda oma panuse nende varajasele avastamisele. Vajalikud teadmised kõigest sellest peaksid aga juba maast madalast meieni jõudma.

Taimetervise aasta puhul on alates 2020. a veebruarist Eesti koole külastanud maaeluministeeriumi, põllumajandus- ja toiduameti, põllumajandusuuringute keskuse ning bioloogiaõpetajate ühingu koostöös valminud taimetervise lahtikeritavrändnäitus koos töölehtedega.

Näitus tutvustab taimetervise mõiste olemust ja ajalugu, taimekahjustajate levikuviise ning seda, kuidas neid ära tunda ja eristada. Aga ka tagajärgi, mida taimekahjustajad ja haigused võivad taimedele põhjustada. Nii õpilased kui õpetajad on näituse väga hästi vastu võtnud ning praeguseks on toredaid peatuspaiku olnud 79 üldhariduskoolis. Ühes koolis peatub näitus kaks nädalat, soovi korral ka kauem. Õpetajatelt saadud tagasiside põhjal on taimetervise temaatika pakkunud ka neile uusi fakte ja lähenemisnurki. Õpilased on näituse tekstidest ning rohketest fotodest ammutanud kuhjaga uusi teadmisi.

Kahjuks on koroonaviirusest tingituna ja koolide distantsõppega seoses näituse külastused ajutiselt peatunud, kuid põllumajandus- ja toiduamet on loonud võimaluse näitusega tutvuda virtuaalselt aadressil https://taimekool.agri.ee. Valida tuleb „Logi sisse külalisena” ja kursuse nimi on „Teadmisi taimetervisest“ (täpsemad juhised rahvusvahelise taimetervise aasta koduleheküljel).

Näitus jätkab teekonda siis, kui olukord riigis taas selleks võimaluse annab. Need koolid, kus ollakse näitusest huvitatud kas käesoleval või ka järgmisel õppeaastal, saavad ennast julgelt graafikusse registreerida, edastades broneeringusoovi e-aadressil taimeterviseaasta@pta.agri.ee.

Taimetervis on teema, millest üldjuhul väga palju ei teata, ja tutvustada seda koolides on olnud suurepärane võimalus olukorda parandada. Täname kõiki koole, kellega on olnud hea koostöö ja kes on õppetöös taimetervise näitust kasutanud.

Kui terved on meid ümbritsevad taimed, nii terved oleme ka meie ise. Tutvu teemaga – see puudutab meid kõiki! Kaitstes taimi säilitame elu!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!