E-Känguru ootab matemaatikahuvilisi nuputama

30. apr. 2021 - Kommenteeri artiklit

Üle 20 aasta on armastatud matemaatikavõistlus „Känguru“ Eesti õpilaste nuputamisvõime märtsikuus koolides proovile pannud. Igal aastal veedavad sel päeval matemaatika seltsis põnevalt aega kümned tuhanded suured ja väikesed matemaatikasõbrad. Sageli lahendatakse Känguru ülesandeid lausa klasside kaupa. Maailma mastaabis osaleb võistlusel üle 6 miljoni õpilase ligi 80 riigist. Tegemist on matemaatikasündmusega, mida alati pikisilmi oodatakse.

Veel mõni aasta tagasi ei osanud ilmselt keegi arvata, et võistlusmäng täielikult veebi kolib. Ülemaailmne pandeemia pole aga puutumata jätnud ka „Kängurut“. Teist aastat järjest toimub võistlusmäng sel kevadel elektroonselt. 11.–15. maini on kõik 1.–12. klassi õpilased oodatud „e-Kängurule“, mis leiab aset Tartu ülikooli testide keskkonnas. Lisaks õpilastele saavad võistlusel osaleda ka vilistlased ehk kõik matemaatikahuvilised, kel kool juba lõpetatud.

Kuigi võistlusel osalejate arv ei ole piiratud, seab veebikeskkond siiski omad nõuded samal ajal ülesandeid lahendavate õpilaste arvule. Nii on osalejad sel aastal jaotatud eri päevadele ja kellaaegadele. Vanuserühmade järgi toimub lahendamine järgmiselt.

  • 11. mail lahendavad ülesandeid kadetid (7.–8. klass),
  • 12. mail benjaminid (5.–6. klass),
  • 13. mail juuniorid (9.–10. klass), studendid (11.–12. klass) ja vilistlased (kõik, kel kool juba lõpetatud),
  • 14. ja 15. mail pre-ekolierid (1.–2. klass) ja ekolierid (3.–4. klass) (mõlemal päeval saavad osaleda mõlemad vanuserühmad).

Tänavuse võistluskeskkonnaga tutvumiseks ja võistluseks harjutamiseks on kõigil soovijatel võimalik lahendada proovitest. Proovitestis on 24 ülesannet ja selle lahendamiseks on aega 35 minutit. Testi võib teha korduvalt.

Võistluse peakorraldaja Raili Vildi sõnul toob muutunud korraldus kaasa tavapärasest rohkem suhtlust õpetajatega. „Püüame olla paindlikud ja leida koolidele lahendusi, et võimalikult paljud soovijad „e-Kängurust“ osa saaksid,“ rääkis Vilt. „Minu lugupidamine ja tänu kõigile õpetajatele ja koolidele, kes uue korraldusega kohanevad, oma õpilasi igakülgselt abistavad ja neid nuputama suunavad,“ lisas ta.

Uuest võistluskorraldusest hoolimata on e-Känguru sisu ka sel aastal jäänud samaks. Pre-ekolieridel ja ekolieridel tuleb lahendada 24 valikvastustega ülesannet, ülejäänud vanuserühmadel 30. Ülesanded on raskuse järgi jagatud kolme rühma. Igal osavõtjal on lahendamiseks ja vastuste sisestamiseks aega üks tund ja 20 minutit.

Känguru ülesannete puhul pole tegemist tavapäraste koolitunnis lahendatavate ülesannetega. Mängulised ülesanded katavad laia hulga teemasid. Lisaks matemaatikatunnis õpitule on ülesannete edukaks lahendamiseks vaja nii loovust, tähelepanu kui ka loogilist mõtlemist. Vähem tähtis pole ka teksti lugemise ja mõistmise oskus.

Alates 18. maist näevad osalejad võistluskeskkonnas oma vanuserühma täielikke tulemusi. Samal päeval saadetakse koolidele kõigi nende õpilaste tulemused. Vanuserühma võitjad avalikustatakse Tartu ülikooli teaduskooli lehel. Nagu tavaliselt, jagatakse ka „e-Kängurul“ vanuserühmade parimatele ja iga kooli tublimatele väikseid meeneauhindu.

Kui kellelgi jääb ühel või teisel põhjusel sel aastal „e-Kängurul“ osalemata, siis ei ole sellest midagi. „Ülesanded jäävad Tartu ülikooli teaduskooli lehel kõigile kättesaadavaks ja neid on võimalik igal ajahetkel lahendada,“ täheldas Vilt.

Oluline info õpetajale ja õpilasele

  • Matemaatika võistlusmäng „e-Känguru“ toimub 11.–15. maini Tartu ülikooli testide keskkonnas. Igal vanuserühmal on oma lahendamise kuupäev.
  • Osalema on oodatud 1.–12. klassi õpilased ja vilistlased.
  • Õpilased saavad „e-Känguru“ võistlusmängule registreeruda kooli kaudu. Registreerumine kestab 4. mai kella 16-ni.
  • Vilistlased ehk kõik matemaatikahuvilised, kel kool juba lõpetatud, saavad võistlusele registreeruda 7. maini.
  • Ülesannete lahendamiseks ja vastuste sisestamiseks on aega üks tund ja 20 minutit. Vähemalt üks päev enne võistluse toimumist peavad õpilased võistluskeskkonnas valima võimalikest sobivaima lahendusaja.
  • Iga vanuserühma võitjate tulemused avalikustatakse Tartu ülikooli teaduskooli lehel. Vanuserühmade parimatele ja iga kooli tublimatele jagatakse meeneauhindu.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!