Eesti meremuuseum avab uksed kahe uue näitusega

29. apr. 2021 Eesti Meremuuseum - Kommenteeri artiklit
Lennusadamas on avatud esimene luurenäitus, mis portreteerib mereväe- ja luureohvitseri Bruno Linneberg. Foto: Aron Urb

3. mail avavad pärast koroonapiirangute leevendamist uksed Eesti meremuuseumi Paks Margareeta ja Lennusadam. Mõlemas muuseumimajas ootab külastajaid uus näitus. Lennusadamas on avatud esimene luurenäitus, mis portreteerib mereväe- ja luureohvitseri Bruno Linnebergi. Paksus Margareetas eksponeeritakse fotonäitusega esmakordselt tervikülevaadet eestlaste osalusel toimunud teadusekspeditsioonidest Teravmägedele.

„Uus näitus Lennusadamas on selles mõttes erakordne, et luurealal tegutsenutest ei ole tavaliselt materjale säilinud. Koostöös Bruno Linnebergi järeltulijatega ja põhjaliku arhiivitöö tulemusel on olnud aga võimalik üks silmapaistev lugu välja selgitada ning nüüd publikuni tuua,“ rääkis Eesti meremuuseumi juht Urmas Dresen. „Ameerika loodusloomuuseumi näitust ookeanide uurimisest paraku pikendada ei olnud võimalik, kuid kuni 1. augustini saame Lennusadamas avatuna hoida seda täiendanud kodumaist väljapanekut „Läänemeri maailmameres“,“ lisas Dresen.

„UMUK UDŽD OTB“. Mereväe- ja luureohvitserist Bruno Linnebergist koostatud näituse kuraatorid on Arto Oll (Eesti meremuuseum) ja Ivo Juurvee (Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus). Näitus tutvustab Bruno Linnebergi karjääri kaudu kahe maailmasõja vahel aset leidnud sündmusi Eesti mereväes. Esemete seas on eksponeeritud enne Teist maailmasõda Eesti meresidepostides kasutusel olnud haruldane Carl Zeiss Asembi luurebinokkel, 9 mm püstol Browning Hi-Power, Bruno Linnebergile antud aumärgid ning laeva- ja lennukimudeleid. Näitust täiendab Arto Olli ja Reet Naberi mahukas raamat „Pagide pillutada. Kaptenmajor Bruno Linneberg: Eesti mereväeohvitser ja tema aeg“ (Argo, 2021).

Paksu Margareeta esimese korruse galeriis on avatud fotonäitus „Meenutusi eestlaste teadusuuringutest Teravmägedel“. Näituse on koostöös Eesti polaarklubiga koostanud Krislin Kämärä ja Katrin Savomägi. „Näitus pakub põnevat avastamist sellest erilisest paigast, mis on Eestist ligikaudu kolmandiku võrra suurem ning kus püsielanikke on vaid ligikaudu 2700, kuid jääkarusid rohkem. Näituse tarbeks koondati info Eesti teadlaste osalusel toimunud ekspeditsioonidest Teravmägedele, mis algasid 1970. aastatel ja kestavad tänaseni. Teravmägede olemus ja tehtud teadusuuringud on näitusel edasi antud läbi inimeste meenutuste ja fotomälestuste,“ ütles Katrin Savomägi polaarklubist.

„Lisaks näeb meremuuseumi ulatuslikku Arktika raamatute kollektsiooni ja kunstikogu TLÜ Akadeemilise Raamatukogu fuajees oleval näitusel „Eesti ja Arktika“, mille raamatukogu on koostanud koos polaarklubiga. Mõlema näitusega toetatakse Eesti taotlust saada Arktika nõukogu vaatlejaliikmeks,“ sõnas Katrin Savomägi. Samal eesmärgil korraldab Eesti meremuuseum koostöös Eesti saatkonnaga Stockholmis 5. mail hübriidseminari „Challenges in exploring the Arctic: historical maritime exploration and current realities“, mida kõik huvilised saavad veebis jälgida. Eesti meremuuseumi Paks Margareeta ja Lennusadam on suveperioodil avatud esmaspäevast pühapäevani kella 10‒19. Avamisel järgitakse 25-protsendilise ruumitäitumuse, maskikandmise, distantsihoidmise ja teisi parajasti kehtivaid nõudeid. Näitus „Meenutusi eestlaste teadusuuringutest Teravmägedel“ on Paksus Margareetas avatud 4. juulini 2021; „UMUK UDŽD OTB. Näitus mereväe- ja luureohvitserist Bruno Linnebergist“ jääb Lennusadamas avatuks 16. jaanuarini 2022.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!