ERM andis üle neli auhinda

14. apr. 2021 ERM - Kommenteeri artiklit
Art Leete avalik loeng pärast auhinna üleandmist. Foto: Arp Karm.

Tänasel ERM-i sünnipäeval anti üle neli auhinda. Oskar Kallase stipendiumiga pärjati Art Leete, Ferdinand Linnuse nimelise kolleegipreemia sai Tiina Tael. ERM-i aasta giidiks valiti Ervin-Ahto Org ning aasta vabatahtlikuks Piia Rand.

Marje Õunapuu mälestusfondi halduskogu otsustas 2021. aastal Oskar Kallase stipendium määrata Art Leetele loominguliseks ja akadeemiliseks tegevuseks rahvusteaduste ja -kultuuri alal.

Art Leete on Tartu ülikooli etnoloogiaprofessor ja kultuuriteaduste instituudi juhataja. Oma uurimistegevuses on ta keskendunud põhjarahvaste ajaloo ja tänapäeva uurimisele, mis on temast teinud rahvusvaheliselt tuntud ja kõrgelt hinnatud teadlase. Ta on teinud välitöid Lääne-Siberis ja Komimaal, tema uurimisteemad hõlmavad Siberi põlisrahvaste etnograafilise kirjeldamise ajalugu ja ühiskondlikke muutusi, aga ka hantide, manside, neenetsite ja komide usundit ja jahipidamist. Tal on ilmunud mitmed raamatuid: „Soome-ugri saladused“ (2019), „Muutused ja meeleheide: põhjarahvad ja nõukogude võim 1920.-40. aastatel“ (2007), „Kazõmi sõda: šamanistliku kultuuri allakäik Lääne-Siberis“ (2002) ning ta on armastatud kirjutaja Eesti meedias. 2016. aastal avanes Art Leete kaaskureerimisel soome-ugri püsinäitus „Uurali kaja“ (2016).

Art Leete on pikaajaliselt aidanud Eesti Rahva Muuseumil täita oma rolli eesti ja soome-ugri kultuuride mõtestajana ning olnud aktiivne valdkonna arendaja. Ta on uurija ja mõtleja, kes on seisnud inimlikkuse ja loodusläheduse eest.

ERM-i enda töötajad valisid aasta kolleegiks peaarhivaar Tiina Taela. Töökaaslased ERM-ist kiidavad Tiina valmisolekut alati jagada oma tarkust ERM-i ajaloo kohta, samuti on kiidusõnu saanud tema raamatute koostamise oskus. Eraldi on välja toodud Tiina toimekus: näiteks on ta jalgsi läbi käinud kõik Johannes Pääsukese rajad.

ERM-i giidid valisid enda hulgast aasta giidi, kelleks on sel aastal Ervin-Ahti Org, kes paistab silma laiade teadmiste, hea jutuvestmisoskuse ja meeldiva eneseväljendusega. Ervin on giid, kes läheb ühesuguse lustiga nii lugupeetud professorite kui põnevil mudilaste ette ning paneb end kuulama. Lisaks teeb ta aeg-ajalt ERM-i giidide FB-grupis põnevaid postitusi Eesti ajaloo teemadel.

Aasta vabatahtliku tiitli pälvis Piia Rand, kes on teinud suure töö, aidates parandada MuIS-i keskkonnas olevate kirivööde kirjeid, samuti on koostanud vööde valmistamise juhendeid. Piia abi oli hindamatu ka rahvarõivanäituse valmimise ja mannekeenide riietamise juures.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!