Euroopa Parlamendi partnerkoolide programm nüüd ka Eestis

30. apr. 2021 Anno Aedmaa Euroopa Parlamendi Eesti büroo avalikkussuhete nõunik - Kommenteeri artiklit
Õpetajate seminarid Brüsselis võimaldavad kohtuda ning vahetada kogemusi õpetajatega teistest Euroopa riikidest. Foto: Christian Creutz

Euroopa Parlamendi partnerkoolide programm EPAS (European Parliament Ambassador School Programme) loodi 2016. aastal, et toetada õpetajaid ja õpilasi Euroopa Liidu teemade käsitlemisel.

Viie tegutsemisaastaga on programm laienenud kõikidesse EL-i liikmesriikidesse ning praeguseks on Euroopa Parlamendi partnerkooli tunnistuse saanud ligi 1500 kooli, 3700 õpetajat ning 23 000 õpilast.  Sel aastal käivitus programm ka Eestis ning meil on sellega liitunud paarkümmend kooli. Euroopa Parlamendi büroo koostööpartner projekti elluviimisel on Eesti suurim maailmaharidusega tegelev organisatsioon MTÜ Mondo.

Partnerkoolide programmis saavad koolid tutvuda Euroopa Liidu tegevust selgitavate õppematerjalidega, toimuvad koolitused ning üritused, millega tutvustatakse õpilastele parlamentaarse demokraatia aluseid ning Euroopa kodanike õigusi, võimalusi ja kohustusi.

Lisaks õpitegevustele on partnerkoolide programmi oluline osa noorte omaalgatuslike projektide toetamine ning koostöövõrgustike loomine Eesti ja teiste Euroopa riikide õpilaste, õpetajate ja koolide ning Euroopa Parlamendi liikmete vahel.

Mänguline ning kaasav programm

Partnerkoolide projekti raames on õpetajatel võimalik kasutada interaktiivseid õppematerjale (Õppematerjalid | Euroopa Parlament (europa.eu)), mis koosnevad õpetaja juhendist ja seitsmest moodulist. Kogumiku peatükid tutvustavad Euroopa Liitu, selle liikmesriike, ajalugu ja väärtusi, aga ka Euroopa mõju meie igapäevaelule, näiteks üks moodul keskendub meediapädevustele ning väärinfo levikule ja mõjule. Õppematerjal tervikuna tugineb mängulisele õppele ning sisaldab mitmesuguseid viktoriine, rollimänge ja harjutusi.

Partnerkoolide õpetajatel on võimalus osaleda Euroopa teemasid käsitlevatel koolitustel nii Eestis kui Brüsselis, saada infot virtuaalsete ürituste kohta ning luua EPAS eTwinningu võrgustiku kaudu kontakte kolleegidega teistes riikides.

Kõrvuti õpetajatega on partnerkoolide programmi olulised osalised ja kujundajad ka õpilased ning nende ideed ja projektid, sest EPAS toetab eri riikide õpilaste suhtlust ja ühiseid algatusi, olgu nendeks näiteks Euroopa päeva tähistamine, nutikad sotsiaalmeediakampaaniad, Euroopa rahvustoite tutvustav kokandusõhtu või temaatiline arutelu Euroopa Parlamendi liikmega.

Kuidas liituda?

Igal koolil on võimalik valida just endale sobiv programmis osalemise viis ja ulatus. Alustuseks on kõige lihtsam liituda kinnise Facebooki-grupiga „Euroopa Parlamendi partnerkoolid Eestis“. Grupis jagatakse värsket teavet programmis toimuvatest projektidest ja üritustest ning vahetatakse kogemusi ja ideid. Tegevuste edenedes on koolidel võimalik taotleda ametlikku Euroopa Parlamendi partnerkooli staatust. Lisaks saavad programmis aktiivselt osalevad õpetajad ja õpilased võimaluse lüüa kaasa Euroopa Parlamendi korraldatud üritustel, matkemängudel ja Strasbourgis toimuvatel Euroscola päevadel.

Lisateave:


KOMMENTAARID

Missugune on teie hinnang Euroopa Parlamendi partnerkoolide programmile?

Viktoria Lepp.

Viktoria Lepp, MTÜ Mondo maailmahariduse projektijuht:

Usume, et Euroopa Parlamendi partnerkoolide programm toob Euroopa ja ka maailma olulisi teemasid noortele ja õpetajatele lähemale. Taoliste programmidega saadakse teadmisi sellest, kuidas globaalprobleemid mõjutavad üksikisiku, kogukonna ja ühiskonna igapäevaelu ja mil moel igaüks meist saab mõjutada maailma. See on õppimisprotsess, mis võimaldab jõuda probleemide teadvustamisest isikliku vastutuse ja teadliku tegutsemiseni ning sealt edasi rahvusvahelise koostöö ja jätkusuutliku inimarenguni.

Aare Ristikivi.

Aare Ristikivi, Hugo Treffneri gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õpetaja:

Osalesin septembris 2017 EPAS-i programmi kokkusaamisel Brüsselis. See oli minu esimene kokkupuude selle programmiga ning tulin tagasi teadmisega, et sedalaadi võrgustikku on ka Eestis vaja. Eesti elanikud suhtuvad Euroopa Liitu ju üldiselt väga hästi, kuid õpilastega suheldes näen aastast aastasse, et meie pilt on vildakas: Euroopa Liitu nähakse eeskätt rahalehma või siis bürokraadi unistusena. Vast suuremgi probleem on aga see, et Euroopa Liit on endiselt „nemad“, mitte „meie“. EPAS-i programmi idee on teha õpilasest endast aktiivne osapool Euroopa Liidu kõige olulisema institutsiooni – Euroopa Parlamendi – töö tutvustamisel eakaaslastele. Mul on hea meel, et programm on lõpuks Eestisse jõudnud ning loodan, et minu õpilased on valmis selles agaralt kaasa lööma.


Euroopa päev tuleb orienteerumismängu ja lillevaibaga

Igal aastal 9. mail tähistatakse Euroopa päeva. Just 9. mail 1950 pidas Prantsusmaa välisminister Robert Schuman Pariisis ajaloolise kõne, milles tegi ettepaneku ühendada kaks sõjatööstusele kõige olulisemat majandusharu – Euroopa söe- ja terasetootmine – ning muuta seeläbi sõjad Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks. Vähem kui aasta pärast sai Schumani mõte teoks, mistõttu peetakse just 9. maid Euroopa Liidu sünnipäevaks.

Eestis toimub Euroopa päeva puhul 7.–9. maini üheksas linnas interaktiivne orienteerumismäng. Mängimiseks tuleb oma nutiseadmesse laadida aadressilt www.euroopapäev.ee rakendus, milles on näha linna kaart kontrollpunktidega. Igasse kontrollpunkti saabudes avaneb mängijale valikvastustega küsimus. Mängija läbib kõik kaardil märgitud sihtkohad ja kogub punkte.

Tänavune Euroopa päev langeb kokku emadepäevaga, mil täname ja peame meeles oma emasid ja vanaemasid. Seepärast kattuvad emadepäeva ja Euroopa päeva tähistamiseks paljude Eesti linnade keskväljakud lillevaibaga. Sinise, valge ja kollase õiega võõrasemadest moodustuvad Eesti ja Euroopa Liidu lippude värvides lilleaasad. Üksnes Tallinna Vabaduse väljakut kaunistab sel pühapäeval 11 000 taime, mis kingitakse pidupäeva õhtul neile emadele ja vanaemadele, kes on ka sel päeval tööl: haiglates, päästekeskustes, hooldekodudes.

Ajaliselt hajutatud mäng annab kõikidele võimaluse läbida mäng turvaliselt ning järgides kõiki kehtivaid ohutusreegleid. Palume orienteeruma tulla kahekesi või perekonniti ning hoida teiste mängijatega distantsi. Järgime 2+2-reeglit ja püsime terved!


Orienteerumismäng „Minu Euroopa“

  • Millal? 7. mai kell 9 – 9. mai kl 18.
  • Kus? Tallinnas, Narvas, Pärnus, Võrus, Haapsalus, Põlvas, Jõhvis, Kuressaares ja Kärdlas.
  • Kuidas? Lae lingilt www.euroopapäev.ee alla rakendus, käi ära 28 kontrollpunktis ja vasta küsimustele. Kõigi osalejate vahel lähevad loosi auhinnad!

     Lisainfo www.euroopapäev.ee.


Kaks loengut

  • Prof Siim Kallase veebiseminar „Euro – Euroopa ühisraha muutuste keerises“
    Millal: 12. mai kell 11–12
    Kus: Microsoft Teams keskkonnas
  • Prof Toomas Hendrik Ilvese veebiloeng „Euroopa Liidu julgeolekupoliitika digitaalsel ajastul“
    Millal: 13. mai kl 11–12
    Kus: Zoomi keskkonnas

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!