Haridusteemaliste taskuhäälingute välimääraja

9. apr. 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Eesti kolm haridusteemalist taskuhäälingut on ühendanud jõud, et jõuda rohkemate kuulajateni.


„Õpime koos“

Eesti esimese haridusteemalise taskuhäälingu „Õpime koos“ lõid nelja ja poole aasta eest kaks agarat Tartu õpetajat: Veeriku kooli klassiõpetaja Karin Tõevere ja Forseliuse kooli klassiõpetaja Signe Varendi. Selle ajaga on valminud 92 saadet. Kolmveerand kuni poolteist tundi kestvates saadetes jagavad kaks korda kuus kuulajatele oma teadmisi, ideid ja kogemusi hariduselu praktikud ja visionäärid. Sihiks on pakkuda lihtsat ja mugavat võimalust õppida ja inspiratsiooni saada.

„Taskuhääling „Õpime koos“ on kuulaja mõttekaaslane, pakkudes nii äratundmisrõõmu kui ka inspireerides uute mõtete ja võtetega,“ märgivad Tõevere ja Varendi. „Oleme sündinud õpetajageeniga. Kõike, mida teada saame, soovime ka oma kuulajatega jagada. Oleme ka igavesed õppijad, soovime end kogu aeg täiendada ja seda iga uus saade ka võimaldab.“

„Õpime koos“ jälgijas- ja kuulajaskond on ajaga kasvanud ning praegu kuulatakse ühte saadet keskmiselt 300 korda. Populaarsematel saadetel on üle 1000 kuulamise. Nendeks on „Õppimist toetav hindamine“ (Helina Mugra), „Mehed koolis“ (Eerik Säre ja Indrek Pajur), „Kuidas alustada insvesteerimisega“ (Kristi Saare).

Kust leida:

Teemaviited:

  • #õpimekoos 
  • #taskuhääling

Kanalid:


„Roosa raadio“

2020. aasta sügisel pani saksa keele õpetaja, Varuskpedagogiki looja Maigi Varusk käima „Roosa raadio“. 2–3 korda kuus pühapäeviti saab tunnises persooniloos tutvuda inimestega, kes inspireerivad ja teevad oma tööd armastuse ja kirega. Kolmapäeviti läheb eetrisse paarkümmend minutit kestev õpetajate tuba, mis kutsub kaasa mõtlema ja rääkima hariduselu aktuaalsetel teemadel. Õpetajate tuba veavad õpetajad Alla Vinitšenko ja Maigi Varusk.

„Usun, et kui õpime tundma teisi, siis õpime alati ka ennast paremini tundma,“ nendib Varusk. „Eesmärk on tuua õpetajaid teineteisele lähemale ja suunata osapooli hariduse teemadel kaasa rääkima ja mõtlema. Muidugi on #hariduskäik ehk hariduse taskuhäälingu kuulamine ja jalutamine värskendav kehale ja meelele. Talletan olevikku, et nautida minevikku.“  

Kust leida:

Teemaviited:

  • #hariduskäik
  • #roosaraadio
  • #varuskpedagogik

Kanalid:


„Kes aias? Mis aias?“

Kõige uuem on tänavu kevadel loodud taskuhääling „Kes aias? Mis aias?“. Lasteaiaõpetajate Silja Järve ja Kätlin Tanini juhitud saates kajastatakse alushariduse teemasid, ühtlasi tähistatakse Eesti lasteaednike liidu 30. tegutsemisaastat.

Populaarsele laste ringmängule viitava saate esimeses osas „Kes aias?“ on persoonilood valdkonna spetsialistidega. „Mis aias?“ annab vastused, milliseid meetodeid, töövõtteid, vahendeid lasteaednikud oma igapäevatöös kasutavad ning mis on alushariduses parajasti oluline. Saade kestab kuni 50 minutit ja toimub korra kuus.

„Esimene hooaeg on justkui sünnipäevatort lasteaednike liidule. See on lõigatud osadeks, millest jätkub kõikidele alushariduse huvilistele,“ võrdlevad saate autorid. „Kuulaja saab iga saate kaudu ülevaate alushariduse olulistest teemadest ja kohtub oma eriala ekspertidega. Oleme uudishimulikud lasteaednikud, kes soovivad olla kursis muutustega alushariduses. Otsime üheskoos vastuseid igavikulisele küsimusele, kas lasteaedniku päev koosneb tõesti ainult lõputust mängust ja kohvijoomisest. Elukestvate õppijatena ammutame üheskoos inspiratsiooni ja motivatsiooni. Oma taskuhäälinguga avame alushariduse telgitagused ja teeme lasteaedniku elukutse nähtavaks.“

Kust leida:

Teemaviited: 

  • #alusharidus
  • #elal
  • #taskuhääling
  • #kesmisaias

Kanalid: 


Hariduskäik = jalutuskäik + haridus

Haridusteemalised taskuhäälingud teevad ka esimese ühise üleskutse koos rahvusvahelise liikumisalgatusega „Half an Hour Power“ ja kutsuvad haridustöötajaid liikuma vähemalt 30 minutit päevas igaühele sobival ajal, kohas ja viisil ning kuulama inspireerivaid vestlusi haridusteemadel.

Taskuhäälingud pakuvad head sisu ning „Half an Hour Power“ lisab põnevust, aitab hoida motivatsiooni ja teeb omalt poolt õpetajatele aprillis superpakkumise!

Vaata täpsemalt halfanhourpower.com/eesti/hariduskaik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!