Klassijuhataja on nagu treener

16. apr. 2021 Lisete Mihkelson Tallinna Tondi kooli 1. väikeklassi juhataja - Kommenteeri artiklit
Lisete Mihkelson.

Mulle on klassijuhataja roll tundunud alati loomuliku osana õpetajatööst. Ilma klassita õpetaja on justkui treener ilma meeskonnata. Kui minust sai eelmisel sügisel 1. klassi õpetaja, üllatas mind meeldivalt just see, kui kiiresti tekkis meil klassiga nn meie-tunne: meie teeme, meie oskame, meie suudame. Avastasin, et väga hea vahend oma õpilastest meeskonda toetada on arenguvestlus. Enne lapsevanemaga kohtumist tuli iga õpilase individuaalne areng läbi mõelda (kuidas on läinud, millist tuge on laps saanud ja kuidas me jätkuvalt tema arengut toetada saaksime). See andis mulle kui klassijuhatajale võimaluse ka oma tööd analüüsida ning vajadusel korrektuure teha. Suureks toeks on mulle olnud mu mentor. Näiteks on ta aidanud leida mul võimalusi, kuidas toetada distantsõppel õpilasi nii, et nad kontaktõppel olevatest õpilastest maha ei jääks.

Tahan klassijuhatajana ka järgmisel õppeaastal jätkata. Õpilased ning nende pered on selle lühikese aja jooksul mulle armsaks saanud ning koostöö toimib. Näen, et klassijuhataja roll õpetab mind olema parem meeskonnamängija ning vahetu suhtlus lastevanematega, näiteks nendega õpilaste rõõmudest ja muredest rääkimine, motiveerib mind.

Klassijuhataja teema-aasta on näidanud, kui palju vahvaid ja aktiivseid klassijuhatajaid Eestis on. Nii põnev on igal kuul lugeda, keda on kuu parima klassijuhatajana eriliselt esile tõstetud ja mida põnevat on ta õpilastega teinud. See kõik annab juurde ideid, mida saaksin ka ise oma töös rakendada.

Mida ma klassijuhataja töö puhul teeksin, kui kõik oleks minu teha?

Olen juba unustanud, mis tunne on unistada nagu mu väikevend, kes kujutab ette, et tal on Ämblikmehe võimed ja mida ta superkangelasena teeb. Niimoodi unistades saab ilmselt teha seda, teist ja kolmandatki.  Samas ma ei tea, kas ongi olemas midagi sellist, mida saab suure jõuga muuta. Pealesunnitud austus ja vägisi hoolimine ei ole ju endaga midagi head kaasa toonud. Aga kui siiski unistada, siis võiks klassijuhataja olla eraldi ametikoht, mille pidaja jälgib noorte kasvamist ning pakub teadlikku ning strateegilist tuge, seda nii õppijatele kui ka õppijate aineõpetajatele. Klassijuhataja on coach, kelle tööriistakohver on täis tõhusaid tööriistu. Ta on noore inimese ankur koolimajas, kus on sadu õpilasi ja õpetajaid. Klassijuhataja on seal vaid sinu päralt ning sinu jaoks. Lõppeks on elus ju tähtis vaid see, et võiksid tunda –  sa pole üksi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!