Mondo maailmakooli loovkonkursile esitati töid räpist rahvatantsuni

11. apr. 2021 MTÜ Mondo - Kommenteeri artiklit
Pilt Janely Pumpernikeli (Tamsalu gümnaasium) digijoonistuste seeriast.

Mondo maailmakool ja Matsalu loodusfilmide festival korraldasid loovkonkursi, mille eesmärk oli innustada Eesti noori otsima kliimamuutustele lahendusi tavapärasest erinevas, loovtöö vormis. Konkurss osutus populaarseks, kokku esitati 34 tööd Eestimaa kõikidest nurkadest. 

Konkursil oli kolm võidutööd: Alexandra Voit Tallinna inglise kolledžist laulu/animatsiooniga, Triinu-Liis Urgard Kohila gümnaasiumist akrüülmaaliga ning Helo Laatspera ja Kärt Kokkota Hugo Treffneri gümnaasiumist video/tantsuga. Viimased pälvisid ka Matsalu loodusfilmide festivali eriauhinna – video linastuse festivali programmis.

Žürii äramärkimist leidsid kolm tööd: Janely Pumpernikeli (Tamsalu gümnaasium) digijoonistuste seeria, Joanna Maria Kärki (Järveküla kool) ja Lucia Brandti (Tallinna ühisgümnaasium) Instagrami konto ning Sarah Maasikmetsa (Hugo Treffneri gümnaasium) animatsioon. Lisaks märkis Fridays For Future Eesti organisatsioon ära Elisabeth Merendi (Suure-Jaani gümnaasium) video

Žüriisse kuulusid maailmahariduse ekspert Mari Jõgiste MTÜ Mondost, režissöör Anu Aun, kliimaaktivist Henri Holtsmeier Fridays For Future Eesti organisatsioonist ning dokumentalist Heli Tetlov ja noortejuht Maris Altmann Matsalu loodusfilmide festivali korraldusmeeskonnast. 

Režissöör Anu Auna sõnul olid paljud võistlustööd tugevad ja terviklikud. „Võidutööd puudutasid mind, oli näha, et neisse oli panustatud ja süvenetud. Osati läheneda isiklikult ja samas kõnetada sihtgruppi,“ ütles ta. 

Žanritest osutus kõige populaarsemaks video, aga töid esitati ka foto, joonistuse, maali, tantsu ja luule vormis. Lisaks oli tööde hulgas väga huvitavaid žanreid: tikand, paberfiligraan, papjeemašee, tempel ja templimärgis, räppkõne, kaardilugu jne. Kõiki konkursile esitatud töid saab vaadata virtuaalnäitusel

„Konkursile laekunud töödest on näha, et kliimamuutuste teema läheb noortele korda ja tekitab sügavaid küsimusi inimkonna tulevikust ja meie isiklikust vastutusest,“ sõnas konkursi korraldaja, MTÜ Mondo juhatuse liige Diana Tamm. „Samas julgeti seda keerulist teemat käsitleda väga originaalselt ‒ oli poeetilisi töid, iroonilist vaadet meie tarbimiskultuurile, muret keskkonna tervise pärast ja lootusrikkust,“ lisas ta. 

Loovkonkursi kolme võidutöö autoritele on auhinnaks osalemine 2022. aastal Austrias toimuvas noorte kliimalaagris või rahvusvahelisel dokumentaalfilmifestivalil One World Prahas. Äramärgitud tööde autoritele on auhinnaks loominguline inspiratsioonipakett Eestis. Lisaks paneb eriauhinnad välja Matsalu loodusfilmide festival.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!