Muusikaõpetaja diplom kahest ülikoolist korraga

23. apr. 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - 1 Kommentaar

Tallinna ülikool ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia ühendasid jõud ning uuest õppeaastast saab muusikaõpetajaks õppida kahe kõrgkooli ühisõppekaval, mis pakub nii võimalust tegelda loominguliselt muusikaga kui ka nüüdisaegseid teadmisi hariduse valdkonnas.

Muusikaõpetajaks saavad õppima asuda nii nooremad kui ka vanemad vajalike muusikaoskustega huvilised. Ühisõppekaval saab magistrikraadi omandada kahe aastaga. Õppetöö toimub sessioonõppena, nädala lõpus, neljapäeviti, reedeti ja laupäeviti.

„Soovi korral saab õppimise tempot endale mugavamaks teha ja õpingute jagamine kolme aasta peale on täiesti aktsepteeritav,“ lausus muusikaõpetaja õppekava kuraator, TLÜ Balti filmi-, meedia- ja kunstide instituudi dotsent Vaike Kiik-Salupere. „Kui õppima tullakse varasema õpingupagasiga, kui tuleb näiteks koolis või lasteaias töötav õpetaja, saab ta oma õpinguid ja töökogemusi arvestada magistriõpingute kiiremaks läbimiseks.“

Muusikaõpetaja magistrikraad annab võimaluse omandada kutseõpetaja 7. tase, mis on tähtajatu ja omistatakse õpetajale kogu eluks. Õppekava läbija võib huvi korral jätkata doktoriõppes. Tööle saab asuda muusikaõpetajana nii lasteaias, põhikoolis kui ka gümnaasiumis, samuti juhendajana muusika- ja laulustuudiotes, aga ka kooridirigendina. Soovi korral saab olla aktiivne interpreet ja muusik.

„Õpetajaamet on alati olnud väärikas ja kindel valik, see annab võimaluse töötada oma erialal pikki aastaid,“ märkis Kiik-Salupere.

Muusika- ja teatriakadeemia muusikapedagoogika õppejuhi professor Kristi Kiilu sõnul vajab Eesti riik laiapõhjalise ettevalmistusega muusikaõpetajaid, kelle haridus sisaldaks ideaalis bakalaureuseõpinguid muusika õppekaval ja õpetajakoolituse õpinguid magistritasemel. Sellel eesmärgil ongi ühendanud ülikoolid oma jõud ja annavad koostöös parimat, mida neil pakkuda on.

„Muusikaõpetaja õppekava on ainus eraldi muusikaõpetaja õppekava, millel saab Eestis õppida,“ lisas Kristi Kiilu. „Muusikaõpetaja kompetentsus ulatub ainepädevustest, nagu vokaali ja mitme instrumendi valdamine, mitmesuguste muusikapedagoogiliste lähenemisteni, Riho Pätsi, Heino Kaljuste, Carl Orffi, Zoltán Kodály, Emil-Jaques Dalcroze’i metoodikate tundmisest üldpedagoogiliste oskusteni.“

Praegu õpib juba ka karjääripöörajaid ja neid, kes töötavad muusikaõpetajana, kuid varasemast ajast on õpingud lõpetamata. Ühisõppekavale ongi oodatud nii äsja bakalaureusekraadi saanud kui juba töötavad õpetajad.

„Muusikaõpetaja peaülesanne on tagada eesti kultuuri ja Eesti riigi elujõulisus,“ rõhutas Kristi Kiilu. „Laulupeotraditsioon, mis on oluline osa meie kultuurist ja identiteedist, suudab kestlik olla ainult juhul, kui muusikaõpetuse tundides lauldakse ja koolis töötavad koolikoorid.

Just koolikooride arvukusest ja suutlikkusest sõltub laulupidude jätkumine tulevikus. Kes kord on kooris laulnud ja laulupeol käinud, teeb seda ka edaspidi.“

Muusikaõpetajal on ülesandeid ka kogukonna tasandil. Valdade, väikelinnade ja külade kultuurielu ühistegevuse telg on ühel või teisel moel muusikaga seotud. Olgu need koorid, laulu- või mängutoad, pärimusmuusikale keskenduvad tegevused. Muusika kaudu kantakse edasi paikkonna pärimust põlvkondlikke ahelaid pidi.

„Muidugi ei saa me unustada, et taotleme õppija muusikalise harimisega – nii musitseerimise kui muusikalise kirjaoskuse õpetamisega –, et õpilasel tekiks huvi ja armastus muusika vastu ja musitseerimiskogemused toetaksid tema loovat mõtlemist ja loomingulisust kogu elu,“ rääkis Kristi Kiilu. „Muusika on hea kaaslane vaba aja sisustamisel, aga ka elu rasketel hetkedel. Ja muidugi võiks veel pikalt rääkida muusikaõpetaja rollist koolikultuuris, sest ega me ju kujuta ette ühtegi kooliüritust ilma muusikata!“  


Mirjam Leesalu. Foto: erakogu

Kommentaar

Mirjam Leesalu:

Kavatsen edasi õppida magistriõppes muusikaõpetajaks. Minu unistus on saada hääleseadjaks, seega võtan valikainetena võimalikult palju vokaaltehnika ja vokaaldidaktika kursusi.

Kuna ainult hääleseadja ametiga ära ei ela, näen end ka põhikooli muusikaõpetajana, kus saaksin oma vokaaltehniliste oskustega juhendada koolikoore ja vokaalansambleid.

Kindlasti tahan Erasmusega välismaal käia, kui reisida jälle on ohutu.


Muusikaõpetaja ühisõppekava sisseastumiseksamid toimuvad 6. juulil Eesti muusika- ja teatriakadeemias Tatari 13. Esitada tuleb a cappella laul, klaveril muusikaõpikutest valitud laulu saade koos meloodiaga, kujundada komisjoni antud laulule klaverisaade, instrumentaalpala vabalt valitud instrumendil; on suuline muusikateoreetiliste teadmiste eksam ja intervjuu, milles selgitatakse kutsesobivus.

Rohkem infot saab õppekava kuraatorilt dotsent Vaike Kiik-Saluperelt vaike.kiik-salupere@tlu.ee ja muusikapedagoogika õppejuhilt professor Kristi Kiilult kristi.kiilu@eamt.ee.

Vaata ka


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Muusikaõpetaja diplom kahest ülikoolist korraga”

  1. Anu Sepp ütleb:

    Lihtsalt repliigi korras – need “jõud on olnud ühendatud” juba õige mitu aastat ehk see ühisõppekava pole avatud alles nüüd, nagu võib jääda artiklist ehk vale arusaam. 🙂

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!