Palgaläbirääkimistel arutati õpetajate palgatõusu

23. apr. 2021 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad eesotsas minister Liina Kersnaga kohtusid täna Eesti linnade ja valdade liidu ning haridustöötajate liidu juhtidega, et arutada õpetajate palgatõusu. Riigieelarve strateegias saavutatud esialgsete kokkulepete kohaselt tõuseb õpetajate miinimumpalk 3% ehk 1354 euroni.

„Oleme kokku leppinud, et üldhariduskoolide õpetajate miinimumpalk kasvab järgmisel aastal vähemalt 3% protsenti. See ei ole muidugi piisav, aga siiski koroonakriisi aastal märgiline. Töötan selle nimel, et leida võimalusi õpetajate palka suurendada,“ ütles minister Liina Kersna, kelle sõnul on õpetajad teinud lõppeval õppeaastal distantsõppe tõttu olulisel määral ületunde. „Üksnes sel kalendriaastal on 14 õppenädalast üheksal pidanud nii Harjumaa kui ka Ida-Virumaa õpilased ja õpetajad olema distantsõppel, ülejäänud Eestis seitsmel nädalal. See on kasvatanud õpetajate töökoormust oluliselt,“ ütles Kersna.

Eesti Haridustöötajate Liidu juhatuse esimees Reemo Voltri: „Hea, et järgmiste aastate riigi eelarvestrateegiasse on õpetajate palgatõus, mis on küll väike, siiski sisse kirjutatud ja loodame, et sügisestel läbirääkimistel jõuame järgmisele tasemele, et õpetajate töötasu võrreldes kõrgharidusega spetsialistide keskmisega ei langeks.“

Minister Liina Kersna sõnul oli palgaläbirääkimistel juttu ka koolivõrgu korrastamisest, mis võimaldaks õpetajate palkade kiiremat ja suuremat kasvu: „Eesti panustab haridusse 6% sisemajanduse kogutoodangust, milles me oleme Euroopas esikolmikus. Samal ajal on meie õpetajate palgad Euroopa Liidu ühed kõige madalamad. Mis näitab, et haridusse suunatud rahast läheb selgelt liiga vähe meie kõrgelt kvalifitseeritud õpetajate väärtustamisse.“

Valitsus kinnitab riigieelarve strateegia aastateks 2022-2025 tuleval nädalal. Õpetajate palga alammäära kolmeprotsendilise kasvu tulemusel on tuleval aastal õpetajate miinimumpalk vähemalt 1354 eurot ja õpetaja prognoositav keskmine palk 1586 eurot. Selleks on planeeritud lisaraha ligi 12 miljonit eurot. Õpetajate palkadeks on kavandatud 2022. aastal kokku 400 miljonit eurot.

Õpetajate palgaläbirääkimised jätkuvad sügisel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!