Sõjamuuseumi fotojaht kutsub kaameraga sõjaajaloo jälgedes liikuma

23. apr. 2021 - Kommenteeri artiklit

Tänasel veteranipäeval kuulutab Eesti sõjamuuseum koostöös Naiskodukaitsega välja fotojahi „Sõja jälgedes“, kutsudes üles pildistama Eesti pinnal läbi aegade peetud sõdadega seotud pärandit ning kõikvõimalikke sõjalise otstarbega ajaloolisi rajatisi.

Igal kevadel korraldavad Naiskodukaitse ja Eesti vigastatud võitlejate ühing rahvusvahelistel operatsioonidel Eesti julgeoleku eest seisnud meeste ja naiste toetuseks sinillekampaania, mis väärtustab muuhulgas tervislikku ja aktiivset eluviisi. Sõjamuuseum lisab oma panuse, kutsudes inimesi haarama õue minnes kaasa fotokaamera või miks mitte lihtsalt nutitelefon ning avastama sõja jälgi oma kodukandis. Uurime ajalugu ja anname au!

Fotojaht kestab tänasest kuni 31. maini ja kutsub jäädvustama Eesti pinnal läbi aegade toimunud sõjategevuse pärandit ja militaarrajatisi. Konkursile on oodatud fotod Vabadussõja mälestussammastest ja muudest monumentidest, kindlustustest, kaevikutest, metsavenna punkritest, lahingupaikadest, kõikvõimalikest sõjalist otstarvet omanud hoonetest ja muudest rajatistest – loetelu pole lõplik.

Fotode hindamiseks toimub juuni alguses rahvahääletus sõjamuuseumi Facebooki-lehel. Paralleelselt ütleb oma sõna fotograafia ja kaitsevaldkonna ekspertidest koosnev žürii. Oma lemmikule panevad eriauhinnad välja sõjamuuseum, Naiskodukaitse, Kaitseliit, kaitsevägi, kaitseväe värbamiskeskus ja riigi kaitseinvesteeringute keskus.

Auhindade seas on eraldi noortekategooria, et tunnustada laste ja noorte ajaloohuviga kombineeritud fotograafiaharrastust.

Fotojahilt laekunud parematest piltidest on plaanis koostada sõjamuuseumi 2022. aasta kalender.

Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ütles, et Eesti maastikul on säilinud väga palju eri ajastutest pärit sõjalise otstarbega rajatisi, mis moodustavad justkui suure vabaõhusõjamuuseumi. „Muuseumide näituseruumide avamisega peame veel veidi ootama, kuid üksi või koos lähedastega õues liikuda saab turvaliselt igal ajal,“ julgustas Lill märkama ajalugu enda ümber.

Suurt osa Eesti maastike militaarpärandist ei ole seni kvaliteetselt jäädvustatud. Ka seda lünka soovib sõjamuuseum fotojahi abil täita.

„Pole ka välistatud, et kellegi kaamerasilm avastab mõne seni laiemale avalikkusele täiesti tundmatu sõjaajaloo objekti,“ lisas Lill. „Ootame põnevusega.“

Täpsema info ja fotovõistluse tingimused leiab sõjamuuseumi kodulehelt https://esm.ee/fotojaht. Jooksev info ning rahvahääletus ilmub sõjamuuseumi Facebooki-lehele https://www.facebook.com/EestiS6jamuusem.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!