TalTechi maateaduste veebiolümpiaadil on praktilised ülesanded asendatud andmekaevega

8. apr. 2021 Tallinna tehnikaülikool - Kommenteeri artiklit

15. aprillini saavad kõik 10.–12. klassi õpilased registreerida end Tallinna tehnikaülikooli maateaduste veebiolümpiaadile.

Maateaduste olümpiaad toimub 7. aprillil ja sinna on oodatud noored loodushuvilised. Olümpiaadi parimad saavad konkursiväliselt õppekoha Tallinna tehnikaülikoolis, sealhulgas geoloogia instituudis. Registreerimine on avatud 15. aprillini.

Rakenduslike ja loominguliste ülesannetega olümpiaad koondab endas nii geoloogia, okeanograafia, meteoroloogia kui keskkonnateaduste teemasid.

„Olümpiaadi eesmärk on mõista Maad ühe tervikliku süsteemina. Kuna olümpiaad korraldatakse esimest korda virtuaalselt, siis tuleb kasutusele võtta ka uudsed lahendused. Lisaks teoreetilisele testile, arvutusülesannetele ja geoloogilistele kaardi mõistatustele võtame kasutusele nn andmekaeve (Data Mining) tüüpi ülesanded,“ ütles TalTechi olümpiaadikooli projektijuht Päivo Simson.

Data Mining on ülesanne, kus etteantud aja jooksul saab lahendada etteantud küsimusi, kasutades interneti vahendeid ja võimalusi. Osalejale antakse ette link teatud avalikele andmetele, mille alusel ta esitab kirjaliku lahenduse ja/või visualiseerib lahendused esitatud küsimustele. Samas mobiiltelefonide kasutamine ei ole lubatud.

Simson rääkis, et kahjuks pole virtuaalselt võimalik teha praktilisi katseid, samuti füüsiliselt ja vahetult mineraale ja kivimeid määrata. Küll aga jäävad mineraalide, kivimite ja fossiilide ülesanded olümpiaadi programmi virtuaalses vormis.

Ausa ja kõigile võrdse olümpiaadi tagab Proctorio programm, mis jälgib õpilaste tegevust kogu olümpiaadi vältel.

Olümpiaadile saavad registreeruda kõik 10.–12. klassi õpilased ja seda 15. aprillini. Täpsem info ja registreerimine www.taltech.ee/maateaduste-olumpiaad.

Olümpiaadi parimad saavad osaleda rahvusvahelisel olümpiaadil, mille sel aastal korraldab Venemaa. Olümpiaadi võitja on oodatud koos Tallinna tehnikaülikooli tudengite ja õppejõududega geoloogilisele ekspeditsioonile Kesk-Euroopas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!