Tartu kutsehariduskeskus ärgitab maailma rohelisemaks õmblema

11. apr. 2021 Tartu Kutsehariduskeskus - Kommenteeri artiklit

Tartu kutsehariduskeskus kuulutas välja rahvusvahelise ideekonkursi „Sew to Zero“, mille käigus otsitakse nutikaid ja innovaatilisi lahendusi trükikanga taaskasutuseks. Projekti laiem eesmärk on tutvustada nulldisaini põhimõtteid ning kujundada õpilastes jätkusuutlikku ja keskkonnasõbralikku mõtteviisi.

Projekti eestvedaja, Tartu kutsehariduskeskuse ilu- ja tekstiiliosakonna kutseõpetaja Helin Liivi sõnul sündis konkursi idee praktilisest vajadusest. „Meie poole pöördus Euroopa Parlamendi büroo Eestis, kellel oli Euroopa elamuskeskuse loomisest üle jäänud 30 m2 korralikku ja tugevat trükikangast. Et jäägid on tekstiilitööstuses nagunii suur probleem, asusimegi otsima võimalusi, kuidas olemasolevat kangast nii ära kasutada, et jääkide hulk oleks minimaalne ning tulemus ühtaegu praktiline, kanga omadusi arvestav ja uuenduslik,“ selgitas Liiv.

Konkursi käigus on kõigil kutsekooliõppuritel üle Euroopa võimalik esitada oma nägemus etteantud kanga kasutamiseks. Konkursil saab osaleda nii individuaalselt kui kuni viieliikmelise võistkonnaga. Rahvusvahelise konkursiga loodavad korraldajad kaasata ettevõtmisesse võimalikult palju noori ning saada eripäraseid ideid. See on ka hea võimalus õpiprotsessi mitmekesistada. 

„Rahvusvahelised suhted on Tartu kutsehariduskeskuse üheks prioriteediks olnud kogu aeg: meil on partnerkoole enam kui 50 riigis. Ajal, mil meil ei ole võimalik pakkuda oma õpilastele õpirändeid harjumuspärasel moel, peame olema ka ise loovad leidmaks uudseid koostöövorme. Rahvusvaheline ideekonkurss on kindlasti üks selliseid,“ leidis Liiv.

Konkurss on suunatud kutsekooliõpilastele erialast olenemata. „Tänased noored on väga keskkonnateadlikud ja valmis kaasa mõtlema ka teemadel, mis ei tõuku otseselt nende erialast. Küll aga oleme osalemist piiranud kutsekoolidega, et anda kutseharidusele laiemat kõlapinda. Me usume, et praktiliste oskuste õpe käsikäes raamatutarkusega annab meile just selliseid oskuslikke tegijaid, keda ühiskond enim vajab,“ sõnas Liiv.

Konkurss kestab kuni 30. aprillini ning täpsemad tingimused leiab ürituse FB-lehelt.

Võitjad avalikustatakse Euroopa päeval, 9. mail ning parimatest töödest valmib näitus. Konkursi läbiviimist toetab Euroopa Parlamendi büroo Eestis.

Tartu Kutsehariduskeskus


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!