Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Triinu Laan

23. apr. 2021 Tartu Oskar Lutsu nim Linnaraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Raamatu ja roosi päevaks, 23. aprilliks on selgunud Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) tänavune laureaat. Auhinna võitis Triinu Laan raamatuga „Luukere Juhani juhtumised“, mille andis välja kirjastus Päike ja Pilv. Auhinnale kandideerisid 2020. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud. Auhind antakse pidulikult üle 12.‒16. oktoobriks kavandatud Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalil.

Triinu Laane sulest on varem ilmunud eesti- ja võrukeelse paralleeltekstiga „Suur must koer. Suur must pini“ (2007, Triinu Ojari nime all), „Vana katkine tass. Vana katskinõ kass“ (2016) ja „Krutskiline tita. Päähäkääntäv tita“ (2019). Raamat „Vana katkine tass“ pälvis 2017. aastal Eesti lastekirjanduse keskuse väljaantava Aasta Rosina auhinna.  Nii nagu „Luukere Juhani juhtumised“ tänavu, oli ka „Vana katkine tass“ Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinna nominent lasekirjanduse kategoorias.

Lapsepõlve auhinna võitnud raamatus jutustab Triinu Laan loo sellest, kuidas luukere Juhan läheb suure kooli anatoomiaklassist pensionile ning asub elama taadu ja memme juurde metsatallu. Žürii esinaise Tiia Kõnnussaare sõnul on raamatus vaikselt muinasjutuks muutuva eestlase omailma kirjeldust,  arhetüüpset taluromantikat ja mahedat huumorit, tsimarukene Võro kiilt ja mõnusa kiiksuga tegelased. Raamat koos hästi kokku passivate Marja-Liisa Platsi illustratsioonidega meenutab vanavanemate tähtsust, mõjub elujaatavalt ning õpetab leppima selle osaga elust, mida muuta ei saa.   
Triinu Laane „Luukere Juhani juhtumiste“ kõrval kandideerisid Lapsepõlve auhinnale ka Hasso Krulli „Kiisuke ja veeuputus“, Tiina Laanemi „Kollase Kassi komando“, Anti Saare „Suur koogitegu“ ning Jaanus Vaiksoo „King nr 40“.
Lapsepõlve auhinna varasemad  laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Kadri Hinrikus, Jana Maasik ja Tuul Sepp.  Nagu eelmistel aastatelgi, on Tartu linnal kavas kinkida auhinnatud raamat sobivas vanuses Tartu kooliõpilastele.
Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn, auhinna väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga. Viieliikmelise žürii tööd juhtis kirjanik Tiia Kõnnussaar (Tia Navi).  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!