Uuendus eksamikoolituses ehk Inglise keele riigieksami eksamineerijate koolitus sai digilahenduse

16. apr. 2021 Ene Alas, inglise keele ja testimise dotsent, Tallinna ülikool, ja Kristel Kriisa, valdkonnajuht (inglise keele eksamid), haridus- ja noorteamet - Kommenteeri artiklit

Uuenduslik ja esimene sellelaadne eksamineerijate veebipõhine koolitus läbitakse eksamite infosüsteemis (EIS) ja see koosneb riigieksami suulise osa testi eri etappe selgitavatest lühivideotest, millele järgnevad interaktiivsed ülesanded õpitu kontrollimiseks. Samuti tuleb üsna põhjalikult analüüsida õppija kommentaare nõudvat näidisintervjuud ning sooritada mõned mõtlemisülesanded eksamisituatsioonis sagedamini esinevate probleemide lahendamiseks. Koolituse teise osa moodustab hindajaoskuste lihvimine: hindamisjuhendi analüüs, näidisintervjuu punktide kommentaar ja lõpuks intervjuu iseseisev hindamine. Iga kursuslane saab koolitusprogrammi läbida omas tempos ning peale ülesannete vastuste sisestamist avaneb tal kohe võimalus näha tagasisidet ja koolituse lõpus ka oma üldist tulemust.

Koolitusprogramm käivitus sel kevadel ja praeguseks on selle edukalt läbinud ja riigieksami intervjueerija ja hindajana kvalifitseerunud 191 inglise keele õpetajat. Uuendusliku lahendusena koostati osalejate koolitustõendid täienduskoolituste infosüsteemi Juhan kaudu, mis võimaldab igal ajal mugavalt oma koolitustõendit veebis näha. Kõik koolitusprogrammi läbijad andsid uuele koolituslahendusele ka tagasisidet. Enamikule õpetajatest oli digilahendus mugav viis eksamineerija kvalifikatsioon omas tempos ja endale sobival ajal kätte saada. Paljud kiitsid antud selgitusi ja pakutud ülesandeid. Samuti said koolituse arendajad rohkelt ideid digilahenduse edasiarendamiseks. Õpetajate peamine soov oli suurema arvu intervjuude kättesaadavus oma hindamisoskuse treenimiseks. Tulevikus on plaanis näidisvideoid lisada ning pakkuda õpetajatele kaht eraldi veebipõhist koolitust, millest esimene keskenduks intervjueerimise ja teine hindamise standardiseerimisele.

Inglise keele riigieksam on kohustusliku eksamina Eestis kasutusel 1997. aastast saadik. Selle raames läbiviidava suulise keelekasutusoskuse intervjuu on aegade jooksul läbi teinud mitmeid muudatusi ja näinud mitmesuguseid ülesandepüstitusi ja hindamisjuhendeid. Praegune intervjuu sai oma kuju 2014. aastal. Tegemist on 15 minuti pikkuse intervjuuga, mille viib läbi intervjueerija, toetudes põhjalikult ettevalmistatud standardkäsikirjale, andes eksaminandile ülesandeid ja esitades lisaküsimusi. Õpilase suulist kõnelemisoskust mõõdab hindaja, kes intervjuust osa ei võta, kuid hindab õpilase kõneoskust, toetudes hindamisskaalale. Kuna eksami suuline osa tuleb kõigile õpilastele võrdsete tingimuste tagamiseks läbi viia rangete protseduurireeglite järgi ja nii intervjueerija kui ka hindaja jaoks on tegemist üsna eripärase tegevusega, nõuab see töö mõlemalt eriväljaõppe läbimist.

Gümnaasiumi inglise keele õpetajad, kes gümnaasiumi riigieksami eksamineerijana kvalifitseeruda soovivad, on eksami väljatöötamise algusest peale osalenud vastaval riikliku eksamikeskuse korraldatud koolitusel. See on tähendanud iga kahe-kolme aasta tagant koolituspäeval koolituskeskusesse kohale sõitmist ning suures rühmas eksamikorralduse, intervjuu läbiviimise ja õpilase keeleoskuse hindamisega seotud küsimuste arutamist. Sellise koolitus- ja standardiseerimissüsteemi eelis on olnud eksamiarendajate kohtumine õpetajatega ning kursuslaste võimalus koolitajatele otse küsimusi esitada ja kiireid vastuseid saada. Samal ajal sõltub sellise koolituse individuaalne kasutegur igale osalejale sellest, kui aktiivselt ta koolituse ajal teemadele keskendub.

Intervjueerijate ja hindajate koolituse veebipõhiseks muutmine ja individualiseerimine on olnud inglise keele riigieksami arendusgrupis jutuks juba mõnda aega. Pandeemia olukord, kus mitmesugused digilahendused õpetajatele iga päevaga omasemaks ja mõnikord ka eelistatumaks muutuvad, inspireeris koolituse arendajaid sedavõrd, et teoks sai inglise keele riigieksami eksamineerijate digikoolitusprogramm.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!