ERM ootab homsest külastajaid noorte osalusnäitusele „Tõttamise tagajärjed. Näitus kiirmoe kahjulikest mõjudest“

4. mai 2021 ERM - Kommenteeri artiklit

Tartu Jaan Poska gümnaasium ja Eesti Rahva Muuseum toovad külastajate ette kiirmoetsükli, mille läbib keskmine T-särk. Näitus räägib keskkonnast, kiirmoest ning selle mõjust maailmale ja inimestele. Näitusele pääseb tasuta ja see on ERM-i osalussaalis avatud homsest, 5. maist kuni 30. maini.

„Me elame heaoluühiskonnas ja odavad riided on osa sellisest elust, kuid kui tihti me mõtleme, kes need riided tegi? Või mis on meie heaolu tegelik hind ja kes seda maksab? Kas meil on võim üldse midagi muuta? Ma usun, et see näitus vastab neile ja teistelegi küsimustele,“ kommenteerib näituse sündi töögrupi liige Saskia Kolberg.

Näitus algab tooraine tootmisest põllul ja liigub edasi õmblusvabrikusse. Sealt edasi viib näitus külastaja poodi ja proovikabiini kaudu keskmise kiirmoe tarbija koju. Kodust liiguvad riided paremal juhul taaskasutuskeskuste lattu. Külastaja teekond jätkub kolmanda maailma riikide turul, mille taga on ka prügila, kus üleliigne kaup põletatakse. Näituse installatsioonidelt leiab infot iga kiirmoetsükli osa mõjust. Näituse lõpus on pakutud välja lahendusi kiirmoe mõju vähendamiseks, mille seast leiab igaüks midagi endale jõukohast. 

Eesti Rahva Muuseumi osalussaal pakub kord aastas kooliõpilastele põneva võimaluse proovida kuraatoriametit ning panna kokku näitus noortele endale olulisel teemal. ERM-i näituste juht Kristjan Raba: „Muuseum kui ühiskonna peegel toimib eriti hästi läbi selliste aktiivsete noorte endi teostatud osalussaali näituste. Ringmajandus, kiirmoe teema ja lahenduste otsimine praeguses teravas keskkonnaarutelus on aktuaalne. See on väga äge, et noored ise panustavad ja mõtlevad kaasa. Nemad ju otsustavad me tuleviku. Ka selle, kuidas me globaalsete prügimägede vahel ellu jääme.“

Näituse idee on saanud inspiratsiooni dokumentaalfilmidest „The True Cost“ ja „Moest väljas“.

Kuraator Ere Kama.

Töögrupp: Eliise Raudmets, Astrid Uus, Kaisa Meentalo, Kristin Tõnisson, Mette-Marit Poltan, Ronja Jõgi, Saskia Kolberg, Martin Kont.

Produtsent Kristjan Raba

Teostus Arvi Tragel, Tiit Sibul, Lauri Tamm, Henry Timmusk (TÜ), Ahto Palmre.

Täname MTÜ Uuskasutuskeskust, juhendajaid Mari Roostikku, Liina Sauki, Tartu Jaan Poska gümnaasiumi, Reet Ausi, Jaak Kilmit, Kristiina Martinit, Põhjamaade ministrite nõukogu ja Madis Kanarbikku.

Eesti Rahva Muuseum on avatud alates 5. maist kolmapäevast pühapäevani kl 10‒18.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!