Esseekonkurss Viivi Luige esseistikast „Kui on pime, saa ise lambiks“

20. mai 2021 Aija Sakova Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti kultuuriloolise arhiivi vanemteadur, Eesti Kirjanike Liidu liige - Kommenteeri artiklit

Eesti kirjandusmuuseum ja Eesti kirjanike liit kutsuvad gümnaasiumiõpilasi osalema Viivi Luige esseistikast tõukuval esseekonkursil „Kui on pime, saa ise lambiks“.

Esseekonkursi eesmärk on juhtida tähelepanu kirjanduse rollile inimeseksolemise keerukuse mõtestamisel. Viivi Luik, kes tuli eesti kirjandusse särava luuletajana ja kelle „Seitsmes rahukevad“ (1985), „Ajaloo ilu“ (1991) ning „Varjuteater“ (2010) kuuluvad eesti kirjanduse proosaklassikasse, on ka silmapaistev esseist.

Kutsume tähelepanu pöörama Viivi Luige lähiaastatel ilmunud esseekogumikele „Pildi ilu rikkumise paratamatus. Esseed ja artiklid“ (EKSA, 2017) ja „Selle kevade tervitus. Esseed ja teised kaante vahel ilmumata tekstid“ (SE&JS, 2020) ning kaasa mõtlema viiviluigelikel teemadel, nagu inimeseksolemise saladus, elamise julgus ja surelikkuse tunnistamine, kirjanduse roll inimeseksolemise ja maailma saladuse väljendamisel, argipäeva halluse ja ülemvõimuga toime tulemine, töö ja pühendumine, tõde, iroonia ja nali.

Inspiratsiooni esseekonkursiks „Kui on pime, saa ise lambiks“ võib leida nii ülalnimetatud esseekogumikest kui ka Viivi Luige ja Hedi Rosma kahasse kirjutatud vestlus- ja poeetikaraamatust „Ma olen raamat“ (SE&JS, 2010) ning Viivi Luige, Joonas Hellerma ja Aija Sakova vestlusest „Kirjandus kui sõnaks saamise kunst“ (aprill 2021).

Esseekonkursi motoks olev mõte – „Kui on pime, saa ise lambiks“ – pärineb samuti Viivi Luige ja Hedi Rosma raamatust „Ma olen raamat“ (lk 25).

Esseekonkursi aitas ette valmistada kirjandusõpetajatele mõeldud koolitus Viivi Luige esseistikast, mille juurde kuulus ka Aija Sakova ülal nimetatud juhitud vestlus Viivi Luige ja Joonas Hellermaga. Koolituse läbiviijate, kirjandusteadlaste Tiina Ann Kirsi ja Aija Sakova sissevaadet Viivi Luige poeetikasse on samuti võimalik järele kuulata.

Esseekonkurss tähistab ühtlasi kirjanik Viivi Luige läheneva 75. sünnipäeva ja konkursi parimate tööde autorid kutsutakse esinema kirjaniku loomingule pühendatud ettekandepäevale novembris 2021.

Konkursi tööd palume esitada hiljemalt 4. oktoobriks juuresoleva vormi kaudu: http://tiny.cc/esseekonkurss-ViiviLuik.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!