Kokandustundi oma saagiga

21. mai 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - 1 Kommentaar
Õppevahend haug. Fotod: TERA Peedu kool

TERA Peedu kooli neljanda klassi poisid püüdsid kokandustunniks haugi ja valmistasid sellest maitsva ahjuroa.

Koostöö on edu võti, nii ka seekord. Kalal käidi kolmekesi, poiste hinnangul oli üks poiss tujuhoidja, teine õngehoidja ja kolmas julge kala konksu otsast kinni püüdma.

„Poisid unustasid suure hasardiga kala kaaluda, aga hindavad haugi pikkuseks 45 cm ning arvavad eelnevate kogemuste põhjal, et kaaluda võis see 1,5 kilo,“ vahendas kõvade kalameeste muljeid õppejuht ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja Anneli Armus-Juhkam. Ta oli kuulnud, et üks poistest tõi oma õpetajale kingituseks enda püütud latika, läks seda nähes kadedaks ja tegi ettepaneku ka järgmine püütud kala kooli tuua ja maitsvaks ahjuroaks küpsetada.

„Ei tulnudki kaua oodata!“ muheles Armus-Juhkam. Järgmisel päeval üllatas õpetajaid külmkappi tekkinud haugipoiss, millest sai samal päeval kooli köögis apelsini- ja punepeedilõikudega roog. Kui muidu kalatoidud laste seas kõige populaarsemad ei ole, siis haugi hindasid nad keelt alla viivaks.

„Meie kooli eesmärk on alati olnud tuua tundidesse võimalikult palju elu ennast,“ lausus Armus-Juhkam. „Lähtume õpetades aastaaegadest, loodusest, ootamatult tekkinud õppimisvõimalustest ja laste huvidest. Eriti elulised on tehnoloogiaõpetuse tunnid, kus elu ise palju köitvaid võimalusi pakub.“

On juhtunud, et kooli tellitud Ikea kapp või ratastel tahvel ootavad kokkupanemist või naabri lambaaedik ehitamist. Lisaks elule endale täidab tunde laste huvidest lähtuv tegevus. Ühe lapse huvi kaudu avardub ka teiste silmaring ja sageli huvid nakkavad.

„Ühes võib kindel olla, Peedu koolis jäävad laste huvid alati sama oluliseks kui korrutustabel ja 14 käänet,“ sõnas Armus-Juhkam.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kokandustundi oma saagiga”

  1. Kristi ütleb:

    Võimalik ainult Peedu koolis:)

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!