Õpetajate Leht 7. mail

5. mai 2021 - Kommenteeri artiklit

Õppejuhi tööpõld on ääretu

Juba ammu pole õppealajuhataja põhiroll vaid tunniplaani koostamine. Milliseid ülesandeid on viimased aastad ja eriti distantsõpe töölauale lisanud?

Huviorbiidis huviharidus

Eesti õpetajate liidu korraldatud haridussalongis arutati huvihariduse rahastamise ümberkorraldamist. Muuhulgas küsiti, kas valitsus kartis õpetajaid tänavale tulevat, kui nende palk kolm protsenti ei tõuse.

Tavakooli simuleerimine versus tegelik veebiõpe

TTÜ emeriitprofessor Vello Kukk osutab, et meie koolid on matkinud distantsõppe ajal tavakooli, mistõttu on veebiõppe tegelikud eelised suures osas kasutamata jäänud. „Autot on püütud nagu hobust heintega liikuma saada,“ ütleb ta kujundlikult. TTÜ-s alustati osalise veebiõppega juba 20 aastat tagasi ja professor Kukk toob punktide kaupa välja, missuguseid positiivseid muutusi see õppeprotsessi kaasa tõi.

Arvutipõhised tasemetööd teise kooliastme inglise ja saksa keeles

2021. a sügisel tehakse seitsmendas klassi esmakordselt inglise ja saksa keele e-tasemetööd, mis on suunatud neid keeli A-võõrkeelena õppijatele.

TLÜ ja TÜ avavad kaasava hariduse õppekavad

Õpetajaid oodatakse kandideerima uuele kaasava hariduse magistriõppekavale. Kaasav haridus on meie seadustes määratletud juba kümmekond aastat, aga uuringute tulemused näitavad, et vajalikke teadmisi ja oskusi koolides napib. Tartu ülikool alustab esimese lennuga septembrist (vastuvõtt juulis) ning Tallinna ülikool 2022. aasta jaanuarist (vastuvõtt novembris).

Muusikaõpetusest ja õpetajatööst uutes oludes

Saue gümnaasiumi muusikaõpetaja ja klassijuhataja Kadi Kaja leiab, et muusikaõpetuse eesmärk on ennekõike muusikast rõõmu tundmine, ning seetõttu peavad õpetajad oma distantsilt juhendatud tunde väga täpselt eesmärgistama, et rõõm ei muutuks hoopis stressiks. Ta ütleb, et kui õpetaja suudab panna laste silmad särama ja õpilased mõistavad, et on midagi uut teada saanud, siis saamegi loota, et neist kujunevad kunagi ennastjuhtivad õppijad.

Suvele mõeldes …

Võib arvata, et suvi siiski tuleb. Just selline, nagu see Eestimaal on: jagub sooja ja on ka külmi, küllap vihmaseidki päevi. Aeg tahab sisustamist – nii lastel, noortel kui ka täiskasvanutel. Haridusteadlane ja keeleõpetaja Urve Läänemets imestab läheneva suve valguses selle üle, miks jäetakse huviharidus rahastamata just praegu, kus tööhõive alles hakkab pisitasa taastuma ja kui paljudel perekondadel pole osalustasu millestki maksta.

Isikuandmete kaitsega seotud dokumentatsioon

Praegu on distantstunnid koolielu lahutamatu osa ning kooli andmekaitse dokumentatsioon peab seda kajastama. Kurb, kui õpetaja jätab kasutamata hea võimaluse oma tööd tõhustada, sest ei ole kindel, kas selline andmetöötlus on lubatud või mitte. Tallinna linna andmekaitsespetsialist Merit Valgjärv jagab selgitusi, mis on isikuandmed, millisel õiguslikul alusel neid töödeldakse ning mida peaksid andmekaitsetingimused sisaldama.

Kuidas lasteaia renoveerimine üle elada?

2020. aasta kevad oli Rabarübliku lasteaia jaoks kõike muud kui harilik. Lisaks koroonaolukorrale oli teada, et maja tuleb augustiks ehitajatele üle anda ning ise suisa kolmele asenduspinnale kolida.

Soome keele aasta õpetaja tiitel läks Tartusse

Soome suursaatkond tunnustas soome keele õpetajaid ja põhjanaabrite keele õpet Eestis. Teist aastat järjest läks tunnustus Tartusse ning tähelepanu sai soome keele õpe kutsehariduses.

Londoni ülikoolist Viini kaudu Audrusse õpetajaks

Ingrid Lekk on teadlane, kes kaitsnud doktoritöö neuro-arengubioloogiast Londoni ülikoolis. Tal on seljataga teadustöö Viinis ja kogemusi üliõpilaste õpetamisel. Osalenud aasta „Noored kooli“ programmis, alustas ta sügisel tööd Audru koolis bioloogia- ja keemiaõpetaja ning klassijuhatajana.  

Uulu põhikoolis ootas õpilasi üllatus

Maikuu esimese esmaspäeva hommikul avanesid koolimajade uksed alg- ja lõpuklasside õpilastele. Uulu põhikoolis kujunes see päev eriliseks, sest lapsed pääsesid esimest korda oma kooli uhiuude aulasse, millest seni oli puudust tuntud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!