Tallinna keskraamatukogu soovitab: Emad on erilised

28. mai 2021 Ebe Otto Pelguranna raamatukogu juhataja - Kommenteeri artiklit

Piret Jaaks „Emme draakon“ (2019)

See on raamat emotsioonidest ema ja lapse suhetes. Emme on armas, aga vahel ärkab tema sees draakon, millega peab hakkama saama. Draakon purskab tuld, kui laps moosi maha tilgutab või kakaokruus voodis ümber läheb, ema peokleidi sisse auk tekib või arvutile ploomimahla loksub. Õnneks leiavad laps ja emme kavala lahenduse, kuidas tülikast tulepurskajast lahti saada. Autoriga võrdväärne roll on raamatu illustraatoril Marju Tammikul, kelle pildid raamivad ja täiendavad teksti.

Raamat kannab hea lasteraamat tiitlit 2019. aastast ja valiti „The White Ravens 2020“ kataloogi, mis koondab infot 200 maailma parima lasteraamatu kohta.

Ilmar Tomusk „Kõik emad on head“ (2018)

Marikese ema ei ole veel valmis emaks saama ja tüdruk satub lastekodusse. Mõne aasta pärast saab Marike endale uue ema, sest tädi Keiu unistab päris oma lapsest. Marike on Keiule väga kallis ja rahamurest hoolimata tahab ta tüdrukule ainult parimat. Esimesel koolipäeval toimub üks ootamatu kohtumine …

See on esimene raamat, mis räägib lapsele arusaadavas vormis lastekodu ja lapsendamisega seotud teemadest. Maite Kotta illustratsioonid on kõnekad ja südamlikud.

Piret Raud „Lugu Sandrist, Murist, tillukesest emmest ja nähtamatust Akslist“ (2015)

Sander on üksikemaga kasvav koolipoiss, kellele meeldivad multikad, laulukoor, jalgpall ja šokolaadijäätis. Ema haigestub ja kahaneb legomehikese suuruseks. Sander võtab ta kooli kaasa, aga ema läheb ikkagi kaotsi. Õnneks tegutseb selles raamatus ka hulkuv koer Muri, kes ema üles leiab ja nähtamatu Aksli käest vabastada aitab. See vahva ja pöörane raamat on köitev ja õpetlik, aga jätab ka lapse fantaasiale ruumi, hoides pinget viimaste peatükkideni.

Raamat pälvis Eesti kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali 2015. a aastaauhinna laste- ja noortekirjanduse kategoorias.

Anne Fine „Minu ema on võimatu“ (2014)

See on raamat asjalikust ning tegusast tüdrukust ja tema boheemlasest emast. Minna hoolitseb väiksema õe eest, käib poes, koristab ja valvab oma erksiniste juustega ema järele. Ema punkarist peika Tõuk ei tee lapse elu kergemaks. Minna teab, et ta muretu ema ei sobi lapsevanemaks, kuid see on paratamatus, millega tuleb leppida. Samaaegselt masendav ja lõbus lugu, aga iga lugu võibki jutustada mitmel eri moel.

Moni Nilsson-Brännström „Tsatsiki ja mamps“ (2001)

Lõbus ja südamlik lugu poisist nimega Tsatsiki, kes pole kunagi kohanud oma isa, aga kellel on maru vahva mamps. Mamps on parim ja teist temasugust maailmas ei ole. Oskus käte peal seistes varbaid liigutada ja varvastel seistes kõrvu liigutada on ju tõesti erakordne! Tsatsikil on sõbrad, vanaisa, vanaema ja isegi surnud vanavanaema. See raamat leiab ka keerulistele probleemidele ootamatud lahendused ja on läbini optimistlik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!