Tule õpi psühholoogiat Tartu ülikooli sessioonõppes!

7. mai 2021 Katarina Kliit Tartu ülikooli psühholoogia bakalaureuseastme sessioonõppe programmijuht - Kommenteeri artiklit
Seni on psühholoogia bakalaureuseastmes saanud õppida ainult päevases õppes, kuid alates sügisest avaneb võimalus õppida väiksema koormusega sessioonõppes. Foto: Karl Erik Piirimees

Sel sügisel avab Tartu ülikool psühholoogia bakalaureuseastme sessioonõppe. Õpe toimub kaks korda kuus reedeti-laupäeviti ning kestab kokku neli aastat. Osakoormusega programm sobib hästi töötavatele inimestele, kuna õpet on võimalik sobitada töö ja perekonnaga.

Seni on psühholoogia bakalaureuseastmes saanud õppida ainult päevases õppes, kuid sellest sügisest avaneb võimalus õppida väiksema koormusega. Osakoormusega õpe kestab päevasest õppest aasta kauem ning pakub võimaluse õpet mugavamalt sobitada huvide, perekonna ja töökohustustega. Kaks korda kuus toimuvad sessioonid annavad võimaluse õppes osaleda ka väljaspool Tartut elavatel inimestel. Programm on tasuline.

Psühholoogia sessioonõppes omandatakse teadmised inimese psüühika toimimise ning käitumise muutmise kohta. Õppekava koondab sotsiaal- ja loodusteaduste alusained ning psühholoogia eri valdkondi tutvustavad õppeained. Alusained annavad infot nii inimorganismi, psüühika kui ka ühiskonna toimimisest. Psühholoogia alusained õpetavad psühholoogia teaduskirjanduse mõistmist ning eristamist ebapädevatest allikatest. Psühholoogia eri valdkondi tutvustavad õppeained selgitavad valdkonna põhiteadmisi.

Näiteks arengupsühholoogia mõtestab lahti lapse ja täiskasvanu arenguetapid, sotsiaalpsühholoogia annab ülevaate inimese individuaalsest ning grupipõhisest suhtlusest. Kliiniline psühholoogia tutvustab vaimse tervise häireid, nõustamispsühholoogia juhatab sisse nõustamise baasoskused. Aju ja närvisüsteemi toimimist selgitavad neuropsühholoogia õppeained. Õppekavva kuuluvad ka emotsioonide mõistmist ja juhtimist tutvustavad õppeained, oma roll on eksperimentaalsete uurimuste läbiviimist õpetavatel ainetel. Lisaks on üliõpilasel võimalik valida valik- ja vabaainete vahel. Valikained võimaldavad tutvuda mitmesuguste huvipakkuvate psühholoogia suundadega, nagu kriisi-, reklaami-, seksuaal- ja digipsühholoogia, aga arendada ka suhtlemisoskusi.

Vabaaineteks saab valida meelepäraseid õppeaineid üle ülikooli. Õpe lõpeb bakalaureuseeksamiga.

Programmi õppejõud on oma valdkonna tippteadjad, paljud on avaldanud teadusartikleid psühholoogia tunnustatud ajakirjades. Samuti on õppejõud teaduspõhise psühholoogia eestkõnelejad, kelle arvamus mõjutab otsuseid nii riigi- kui ka erasektoris. Instituuti külastavad ja annavad loenguid esmaklassilised külalisõppejõud välismaalt.

Psühholoogiateadmised on kasulikud paljudes inimkäitumise mõistmise ja mõjutamisega seotud valdkondades. Koolikeskkonnas aitavad psühholoogiateadmised mõista laste ja täiskasvanute emotsioone ning soodustada õppeprotsessi. Koroona-aasta jooksul tekkinud õpiaukude silumisel ja õpilase enesejuhtimise arendamisel tulevad kasuks psühholoogiateadmised nii lapse arengust, sotsiaalsetest suhetest kui ka uute teadmiste omandamisest. Samuti aitavad psühholoogiateadmised toetada enda ja lähedaste toimetulekut.

Õppekava tutvustav infotund toimub 20. mail kell 17. Infotundi on vaja eelnevalt registreerida Facebooki infotunni ürituse all. Avalduste võetakse vastu 17.–30 juunini.

  • Rohkem infot õppekava ja vastuvõtutingimuste kohta leiab Tartu ülikooli sisseastumisveebist ja Tartu ülikooli psühholoogia instituudi kodulehelt.
  • Küsimuste korral võib kirjutada sessioonõppe programmijuhile Katarina Kliitile katarina.kliit@ut.ee.


Lisaks sessioonõppele saab psühholoogiateadmisi omandada magistriainete eeldusprogrammis ja koolipsühholoogia täiendatud õppes. Magistriõppe kaheaastane eeldusainete programm on suunatud bakalaureusekraadiga psühholoogiahuvilistele, kes soovivad astuda psühholoogia magistriõppesse.

Koolipsühholoogia täiendatud õpe sobib psühholoogia magistrikraadi omanikele, kes soovivad jätkata karjääri koolis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!