Vanemate suhtumine on muutunud

21. mai 2021 Virve Laube Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist - Kommenteeri artiklit
Virve Laube.

Keelekümblusprotsess on olnud pikk. Me alustasime aastal 2004 eesmärgiga, et õpilased, kes lähevad edasi kutsehariduskeskusesse ja eestikeelsetesse gümnaasiumidesse, saaksid eestikeelse õppega hakkama. Alushariduse spetsialistiga käisime koolitusel ja alustasime koos selle programmi elluviimist Pärnus.

Alguses oldi vastu ja sooviti, et lapsed saaksid venekeelse hariduse. Aga aeg on edasi läinud ja seoses Riho Alliksoo asumisega Tammsaare kooli direktoriks võtsime aastatel 2012–2013 selle teema uuesti üles, et võimaldada lastele rohkem eestikeelset õpet. Kohtusime vanematega eraldi ja klasside kaupa, kogu kooliga, õpetajatega, hoolekoguga, et arutada keelekümbluse arendamist Tammsaare koolis. Kool rakendas tööle keelekümbluskoordinaatori Reet Merilaine ning ka tänu direktori aktiivsele sekkumisele ja positiivsele suhtumisele hakkas asi minema. Me viisime vanemaid üle Eesti keelekümbluskoolidesse, käisime konverentsidel, algatasime üleriigilise keelekümbluskoolide iga-aastase kokkusaamise. Juba kasvas peale uus põlvkond vanemaid, kes soovis, et lapsed õpiksid eesti keeles.

Sellel pikal arenguteel on vanemate suhtumine järk-järgult muutunud. Nende nõudlikkus keeleõpetajate suhtes on kasvanud. Nad on saanud aru, et õpetaja peab valdama korrektselt eesti keelt. Kui õpetajate keeletase polnud piisavalt hea, võtsid vanemad minuga ühendust ja palusid abi, kuidas õpetajate professionaalsust tõsta.

Selle kõige taga on kooli ja linnavalitsuse tohutu töö. Mul on hea meel, et Pärnu keelekümbluse arengut on märgatud. (2020. a keelekümblusprogrammi kvaliteedi auhinna saajate seas pälvisid programmi sõbra tunnustuse Pärnu linnavalitsuse haridusosakonna spetsialistid Virve Laube ja Marga Napp, keelekümblusprogrammi edendajad Pärnus ja aktiivsed kaasalööjad üleriigilises võrgustikus. – Toim.)

Tammsaare kool pole enam ammu venekeelne, nagu arvatakse. Lisaks kahele eestikeelsele algklassile alustab sel sügisel kolmas eestikeelne klass. Õpilased on rõõmsad, neis pole eesti keele suhtes vastasseisu, mida lapsevanemate hulgas kahjuks veel on. Kool on ilus, renoveeritud, õppemeetodeid on juurde tulnud, õpetajad on ennast koolitanud, õpe on lõimitud. Noor omandab keele ruttu, ja tore, kui vanemad sellest aru saavad. Tammsaare kooli õpilasi on läinud edasi Pärnu gümnaasiumidesse. Nad on lõpetanud kooli väga hästi, ka medaliga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!