AHHAA teaduskeskuse uus näitus jõust

11. juuni 2021 AHHAA teaduskeskus - Kommenteeri artiklit

Täna, 11. juunil avab AHHAA teaduskeskus uue näituse jõust, mis paneb kõik universumis omavahel tõmbuma. See on gravitatsioonijõud!

AHHAA juhatuse esimees Andres Juur rääkis, et gravitatsioon on inimkonnale tuntud neljast vastastikmõjust väga hästi omal nahal tuntav, ent ometi teaduse vaatenurgast veel üsna salapärane. „Gravitatsiooniväljas elamine tundub meile enesestmõistetav – me ei oska ega saa selleta hakkama. Ega meil inimkonnana pääsu ole – kõigel, millel on mass, on ka oma gravitatsiooniväli. Alates näpujäljest klaasil lõpetades inimeste, autode ja majadega,“ lisas Juur.

Uuel näitusel saavad külastajad väga praktiliselt ja oma keha abil tunda, kuidas see „nähtamatu“ loodusjõud töötab. „Täielikku kogemust saaks pakkuda vist üksnes kosmosreisi käigus, aga ligilähedase kogemuse Kuul kõndimisest või 3,5 korda raskemal planeedil viibimisest saab ka näitusel suurepäraselt,“ lisas Juur.

Gravitatsiooni kohta saab targemaks AHHAA-s leiutatud ja valmistatud eksponaatide abil. Mis tunne on Kuu peal ringi hüpelda? Kui palju kaalub liiter piima Marsil või hoopiski Veenusel? Mis vahe on gravitatsiooni- ja tsentrifugaaljõul? Mis tunne on olla hetkeks sootuks kaaluta olekus?

„Näitus on seekord eriti põnev kõigile neile, kellele õunapuu otsa ronimine juba (või siis veel) jõukohane tegevus on. AHHAA-le omaselt saab kõike käega katsuda ning omal nahal kogeda!“ lisas Juur.

Näitus pakub AHHAA-elamusi kogu perele ja jääb avatuks uue aasta alguseni. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!