Eesti keele võõrkeelena õpetajate vestlusklubi sai hoo sisse

1. juuni 2021 Ingrid Prees Eesti Keele kui Teise Keele Õpetajate Liit - Kommenteeri artiklit

Eesti keele kui teise keele õpetajate liit korraldas alates septembrist kuni mai lõpuni iga kuu viimasel reedel huvilistele vestlusklubi. Klubitegevuse eesmärk oli lähendada üksteisele liidu liikmeid, tunda ennast ühtse perena ning jagada häid praktilisi kogemusi.

Eesti keele kui teise keele õpetajate liit jätkas pärast pikka pausi taas tegevust 2020. aasta juunis. Kooliaasta alguseks jõuti tõdemuseni, et pandeemiaaegne olukord ei võimalda kokkusaamisi. Nii sündis idee pidada liidu vestlusklubi igakuiseid kohtumisi Zoomis, mis võimaldas klubitegevusest osa saada võimalikult paljudel liikmetel ja ka huvilistel väljaspool aineliitu.

Vestlusklubide eestvedaja ja juhatuse esimehe Ingrid Preesi sõnul olid esimesed kohtumised osalejate arvu poolest tagasihoidlikud, kuid mida aeg edasi, seda rohkem hakati huvi tundma üksteise tegemiste vastu. Liidu tegevustest teati ka piiri taga: saime tuttavaks Soome ja Saksamaa keeleõpetajatega. Kokku toimus seitse vestlusklubi õhtut. Igal kohtumisel oli erinev teema ja tegevuse läbiviija. Juhatuse liikmed jagasid huvitavaid interaktiivseid veebikeskkondi, näpunäiteid laumängude ja laulude kasutamisest keeletunnis ning eesti keele õpetamise praktilisi nippe. Liidu pikaaegsed liikmed Ljudmilla Teperik ja Nelli Kuldmaa tutvustasid Tammiku põhikooli näitel teemanädalaid ja tegevusi, mida pakub Liikuma Kutsuva Kooli võrgustik.

Seitsme kohtumise jooksul olid lahkelt nõus oma kogemusi jagama ka õpetajad ja huvilised väljaspool aineliitu. Soldino gümnaasiumi eesti keele õpetajad Dina Jankovskaja ja Marina Säkki tutvustasid võtteid, mida nad kasutavad, et muuta õpilaste keeletunnid lõbusamaks. Eesti Keele Instituudi vanemleksikograaf Jelena Kallas külastas liidu vestlusklubisid korduvalt, kuid viimasel kohtumisel 28. mail vestles Jelena koos oma kolleegi Kristina Koppeliga teemal „Eesti Keele Instituudi keeleportaalid Sõnaveeb ja Keeleõppija Sõnaveeb praktilises õppetöös“.

Eesti keele kui teise keele õpetajate liidu vestlusklubi siirdub suvepuhkusele, et naasta sügisel energiliselt ja ideerohkelt uute Zoomi kohtumistega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!