Ettevõtlus- ja majandusõpetajad on oodatud kandideerima uudsesse mentorite arenguprogrammi

4. juuni 2021 Liina Pissarev haridus- ja noorteameti ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi „Edu ja tegu“ kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Augustis alustava ettevõtlus- ja majandusõpetajate mentorite arenguprogrammi eesmärk on luua arengukeskkond majandus- ja ettevõtlusõpetajatele ning koolitada nende seast välja mentorid, kes oma regioonis alustavaid õpetajaid toetaksid. Idee tekkis õpetajate välja toodud vajadusest.  

Programmi „Kaasaegne majanduskeskkond ja uued suundumused ettevõtluses“ kandideerima ongi oodatud õpetajad, kes soovivad lisaks majandus- ja ettevõtlusteadmistele lihvida juhendamisoskusi ning on valmis olema kolleegidele maakonnas mentorid õppetöö paremaks läbiviimiseks. Koolitusprogrammis käsitletavad teemad on coaching ja mentorlus, müüdid ning suundumused inimeste juhtimisel, kaasaegne ettevõtlus- ja majanduskeskkond, platvormimajandus, jätkusuutlik ettevõtlus ja ringmajandus, uued tehnoloogiad ettevõtluses.

Kolme kuu pikkune programm on intensiivne ja sisukas. Auditoorne õppetöö toimub kord kuus, mille jooksul külastatakse ka ettevõtteid (RagnSells, Bolt, Telia) programmis käsitletud rakendusvõimaluste mõistmiseks. Lisaks läbitakse juhtimissimulatsioon Dynama, mis võimaldab turvalises, kuid elulähedases simulatsioonikeskkonnas ettevõtjana tegutseda ja õpitut rakendada.

Simulatsiooni läbinu
• on praktiseerinud otsuste langetamist mitmesugustes ettevõtlussituatsioonides ja arendanud ettevõtlikkusega seotud hoiakuid;
• mõistab isikliku kogemuse varal ettevõtlusteooria ja -praktika seoseid;
• väärtustab konkurentide jälgimise ja analüüsi olulisust nii strateegiliste kui ka operatiivsete otsuste langetamisel;
• oskab otsustamisel kasutada turu-uuringute tulemusi, samuti konkurentettevõtete kasumiaruannetes ja bilanssides sisalduvat informatsiooni;
• mõistab ettevõtte majandustulemuste ja tehtud juhtimisotsuste seoseid;
• väärtustab meeskonnatööd juhtimisotsuste langetamisel ajasurve tingimustes.


Miks ja kellele on sellist mentorlusprogrammi vaja?

Haridus- ja noorteameti „Edu ja tegu“ programmijuht Katrin Kivisild:

Ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi kaudu oleme läbi aastate pakkunud õpetajatele seminare ja koolitusi ning koolitatatud õpetajate toel on ettevõtlusõpe leidnud oma koha paljudes koolides eri haridustasemetel. Samas on aga palju õpetajaid, kes küll on osalenud koolitustel, kuid ei ole veel rakendanud ettevõtlusõpet oma koolis. Põhjused on siin erinevaid. Tihti tuuakse välja, et õpetaja ei tunne end kindlalt ettevõtlusõppe õpetamisel, ning sageli on õpetajal ka keeruline üksinda, ilma toeta oma koolis alustada.

Haridus- ja noorteamet koostöös ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi partnerite JA Eesti ja Estonian Business Schooliga (EBS) tuli mõttele, et meil on üle Eesti hea kogemusega õpetajaid, kes õpetavad oma  koolis ettevõtlusõpet ning on läbinud mitmeid toetavaid koolitusi. Just nemad on see ressurss, kes võiksid oma maakonnas toetada ja nõustada neid õpetajaid, kes kõhklevad või vajavad ettevõtlusõppe õpetamisel tuge.

Mida aga üks professionaalne kogemustega õpetaja võiks vajada, et toetada ja nõustada kolleegi? Asjaosalistega rääkides selgus, et nad vajavad arenguprogrammi, mis aitaks neil professionaalsel tasemel teistele õpetajatele mentor olla.

EBS-i bakalaureuseõppe juhi Anto Liivati eestvedamisel valmis kogenud õpetajale intensiivne kolmekuune mentorprogramm, mis annab teadmised ja oskused alustavat kolleegi juhendada.

Kes on oodatud programmis osalema?

Ootame igast maakonnast õpetajaid, kellel on vähemalt kolmeaastane õpetamiskogemus ning kes on juhendanud õpilasfirmat (minifirmat) vähemalt kolm aastat. Samuti on peale arenguprogrammi läbimist oluline valmisolek olla mentoriks alustavatele õpetajatele oma regioonis, kogukonnas. Kuna programmis osalejate arv on piiratud, siis on üks kandideerimise tingimuse ka motivatsioonikiri nägemusega „Kuidas ma saan oma piirkonnas arendada ettevõtlusõpet“.

Millised on ootused programmi läbinutele?

Pärast kolmekuulist intensiivse programmi läbimist ootame õpetajatelt, et nad juhendaksid oma maakonnas vähemalt viit uut õpetajat, kes siis nende toel hakkavad ettevõtlust õpetama. Tasustame õpetajatele iga uue õpetaja juhendamise.

Toimumise aeg: kord kuus 17. augustist 19. oktoobrini.

Registreerumise tähtaeg: 14. juuni.

Hind: sihtrühmale tasuta ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi „Edu ja tegu“ ning Euroopa sotsiaalfondi toel.

Koolitajad: EBS-i lektorid, ettevõtjad.

Koolitusprogrammi täpne info ja kandideerimine/registreerumine toimub täienduskoolituste infosüsteemis Juhan: ettevõtlus- ja majandusõpetajate mentorite arenguprogramm „Kaasaegne majanduskeskkond ja uued suundumused ettevõtluses“| Juhan – täienduskoolituste infosüsteem


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!