Karjäärikujundajate kursus õpetab toetama välismaale pürgijaid

4. juuni 2021 Kristel Kaljuvee ja Evelin Kütt haridus- ja noorteamet - Kommenteeri artiklit
E-kursusel saavad osaleda kõik, selleks ei pea olema Tartu või Tallinna ülikooli tudeng.
Foto : Saulo Mohana

E-kursust korraldavad Euroguidance Eesti, Europassi ja EURES Eesti keskused ning MTÜ YFU koostöös Tartu ja Tallinna ülikooliga.

Aeg, mil reisimine on piiratud ning õpirändeid toimub vähe, annab suurepärase võimaluse õppida hoopis virtuaalselt ja saada kasulikke teadmisi kodust lahkumata. Juba viiendat aastat käivitub tunnustatud e-kursus „Multikultuursus, töö- ja õpiränne karjäärikujundamise kontekstis“, mida saab uuel õppeaastal läbida nii Tartu kui Tallinna ülikoolis.

E-kursus annab osalejatele võimaluse mõtestada inimeste õpirännet, töörändega seotud küsimusi ja multikultuursust laiemalt ning saada teadmisi tööks inimestega, kes soovivad minna õppima või töötama välismaale, või vastupidi, tulla välismaalt siia. Koolituse esmane sihtrühm on karjäärispetsialistid, aga oodatud olid ka kõik teised eksperdid, kes pakuvad inimestele tuge rahvusvahelise õpi- ja töörändele suundumisel, näiteks noorsootöötajad, õpetajad ja õppejõud, pagulaste nõustajad, personali- ja sotsiaaltöötajad jne.

Sel kevadel pälvis kursus ka EKKA kvaliteedimärgi, millega tunnustakse e-kursuste autoreid, kes on saavutanud digitehnoloogia rakendamisel õppeprotsessis suurepäraseid tulemusi. Märk aitab head kogemust levitada ning huvilistel kvaliteetset kursused üles leida.

Registreerimine läheb lahti nii Tallinna kui Tartu ülikooli õppeinfosüsteemis juba juuni alguses.

Välismaalastele ja kodustele

Läinud aastal kursusel osalenud töötukassa Tartumaa osakonna karjäärinõustaja Anne Kaaber, kes puutub kokku paljude välismaalastest tööotsijatega. Kaaberi sõnul meeldib talle välismaalaste nõustamine ja see kursus tundus hea võimalus teadmisi laiendada.

Talle pakkus enim huvi multikultuursuse teemaplokk: „Sellel kursusel oli kolm plokki eri koolitajate ning rakendusliku sisuga. Kuna minu juurde satub nii välismaalasi kui õpilasi, kes soovivad võõrriiki õppima minna, siis tundus mõistlik end selle kursusega arendada.“

Kaaber tõdes, et karjäärinõustaja seisukohast vaadatuna ei ole välismaalastel sageli vaja nõustamist, vaid informatsiooni ja abi sisseelamisel, mistõttu kuluvad uued teadmised kindlasti ära. „Küsimärgiks jääb ikkagi see, kuidas aidata välismaalasi, kel puudub igasugune võrgustik siin,“ nentis ta. „Neil on hoopis teistsugused mured, aga selle kohta on erakordselt vähe koolitusi ja kirjandust.“

Lisaks tõi ta välja, et tegelikult saavad nii töötajad kui tööandjad väga hästi töörände kasulikkusest aru, kuid ettevõtjad peavad ju ka mõtlema kasumlikkusele. Praegu ei ole väga lihtsat ja mugavat lahendust, kuidas töörännet toetada ja sellele toetust saada.

Anne Kaaberi sõnul on kursus mahukas, kuid ka vajalik ja kasulik: „See on väga hea nii karjäärinõustajatele kui koolidele ja haridustöötajatele, kes samuti juhendavad õpilasi, kes soovivad minna välismaale õppima.“

Koostöö viib sihile

Eesti karjääriteenuste valdkonna kompetentsikeskuse Euroguidance programmijuhi ja viieaastase e-kursuse ühe autori Margit Rammo sõnul on üldiselt hea meel tõdeda, et rahvusvahelise kogemuse väärtus karjääri kujundamisel kasvab ja üha enam spetsialiste soovib oma teadmisi täiendada.

„Selle e-kursuse juures teeb rõõmu nii protsess kui tulemus. Ühelt poolt on selle loomine olnud sisukas ja inspireeriv: pidev areng, õppimine ja paremate lahenduste otsing. Teisalt on põhjust uhke olla – kursus on kõrgelt hinnatud kvaliteedimärgiga, mis kinnitab, et oleme saavutanud digitehnoloogia rakendamisel õppeprotsessis suurepäraseid tulemusi,“ rõõmustas Rammo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!