„Noored kooli“ värske lend: veerandsada uut hariduse eestvedajat

15. juuni 2021 Heiki Raudla ja Noored Kooli - Kommenteeri artiklit

“Noored kooli“ 13. lennu on lõpetanud 26 inimest, kes töötasid kahe aasta vältel õpetajana arenguprogrammi partnerkoolides üle Eesti. Enamik tänavustest lõpetajatest jääb haridusse.

„Noored kooli“ programmi 13. lennu osalejad töötasid alates 2019. aasta sügisest viieteistkümnes koolis seitsmes Eesti maakonnas, õpetades kokku üle 2200 õpilase. Kahe aastaga on nad läbinud „Noored kooli“ ja Tallinna ülikooli koolitusprogrammi, mis keskendub nii õpetamis- kui ka eestvedamisoskuste arendamisele. Programmi teisel aastal viisid osalejad oma koolides ellu arendusprojekte, mille eesmärk oli õpilaste edasiõppimine.

Programmi 26 värskelt lõpetanust 24 plaanib jätkata tööd haridusvaldkonnas ka järgmistel aastatel ning enamik neist jääb tööle programmi partnerkoolidesse.

„Noored kooli“ programmis jätkab pärast 13. lennu lõpetamist 79 inimest, kellest 35 lõpetas äsja programmi esimese aasta ja 44 alustas oma teekonda programmis sel kevadel.

SA Noored Kooli valib programmi eri elualade inimesi, kes soovivad edendada Eesti haridust. Programm pakub neile koostöös Tallinna ülikooliga mitmekülgset õpetamis- ja juhtimiskoolitust ning tugisüsteemi. Pärast kaht aastat saavad programmis osalejad otsustada, kas soovivad jätkata tööd õpetajana või rakendada oma kogemusi ja oskusi mõnes teises rollis. „Noored kooli on 14 aasta jooksul toonud haridusse üle 250 inimese, kellest enamik töötab edasi haridusvaldkonnas.

Lisainfo Noored Kooli värskete lõpetajate kohta siit.

Matis Pedak.

Matis Pedakut köidab ühiskonna sidusus

Lasnamäe gümnaasiumisse tööle asuv Matis Pedak on lõpetanud sisekaitseakadeemia ja töötanud varem sisejulgeoleku vallas. Ta märkis „Noored kooli“ diplomite üleandmisel, et just kool on koht, kus saab veel inimesi mõjutada elus õigeid otsuseid tegema.

Ta liitus programmiga ennekõike seetõttu, et otsis elus uusi väljakutseid. „Haridus köitis mind, kuna sellel on laiapõhjaline mõju meie ühiskonnale ja seal on reaalne võimalus muuta elu meie riigis paremaks,“ selgitas Pedak, kes on pärit Harjumaalt Sakust ja siirdub Lasnamäe gümnaasiumisse õpetama ajalugu, ühiskonnaõpetust, karjääriõpetust ja usundiõpetust.

„Töötan 5.‒9. klassi keelekümblusklassidega ja õpetan ka gümnaasiumiastmes,“ täpsustas noor õpetaja. „Valisin Lasnamäe gümnaasiumi, kuna see pakkus kõige suuremaid väljakutseid ja võimalust töötada integratsiooni ja ühiskonna sidusust sisaldavate teemadega.“

Anna Tsygankova: „Olime paindlikud ja saime hakkama“

Anna Tsygankova.

Kaks aastat klassiõpetajana töötanud Anna Tsygankova jätkab tööd Tallinna kunstigümnaasiumis. Peale klassiõpetaja töö õpetab ka vene keelt võõrkeelena 5. ja 9. klassile. Tal on magistrikraad psühholoogias Leningradi Puškini-nimelisest ülikoolist ja mitukümmend aastat töökogemust müügi- ja tööstusvaldkonnas. Programmiga „Noored kooli“ liitumise idee tekkis tal juba aastate eest ja lapsehoolduspuhkusel olles jõudis mõte teostumiseni.

„See tundus kaasaegne ja praktiline võimalus saada õpetajaks,“ põhjandas ta liitumist programmiga. „Pedagoogika ja psühholoogia on mind alati huvitanud.“

Koroona-aasta möödus suuremas osas online- ehk distantsõppel, aga Anna Tsygankova sõnul kohanes nende lend uute oludega kiiresti. „Oleme paindlikud ja saime sellega hakkama nii õpetajana kui õppijatena,“ nentis ta. Samuti õnnestus tal võõrkeele õpetamine distantsilt: „Need õpilased, kes on koolis tublid, on seda ka distantsõppes.“ 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!