Peaminister vastas arupärimisele eestikeelsele haridusele ülemineku kohta

8. juuni 2021 Riigikogu pressiteenistus - Kommenteeri artiklit

Riigikogu liikmed Raimond Kaljulaid, Riina Sikkut, Heljo Pikhof ja Eduard Odinets esitasid peaminister Kaja Kallasele arupärimise Vabariigi Valitsuse tegevusprogrammi 2021–2023 kohta, milles soovisid saada teavet eestikeelse hariduse tegevuskava käivitamise kohta.

Arupärijad tahtsid peaministrilt teada, kas tegevusprogrammis sätestatud haridus- ja teadusministeeriumi ülesanne koostada eestikeelse hariduse tegevuskava võib pidada eestikeelsele haridusele ülemineku ettevalmistamiseks valitsuse poolt.

Peaminister vastas jaatavalt ja nimetas tähtajaks hiljemalt 2035. aasta.

Peaministri sõnul on haridus- ja teadusministeerium koostamas tegevuskava ja nii varajases etapis ei ole veel plaanis põhikooli- ja gümnaasiumiseadust muuta. Kõik vajalikud seadusemuudatused selguvad tegevuskava käigus.

Kallas rõhutas, et tegevuskava tuleb mõista täpselt nii, nagu kirjas on: käivitame eestikeelse hariduse tegevuskava, et anda kõigile võrdne võimalus osaleda ühiskonna ja tööelus ja jätkata õpinguid järgmisel haridustasemel.

„Valitsus lähtub selle tegevuskava koostamisel ka riigikogus arutatud eesti keele arengukavast 2021–2035: „On mindud valdavalt üle eestikeelsele kooliharidusele, see tähendab õppetöö riigi ja kohalike omavalitsuste rahastatavates koolides ja lasteaedades toimub eesti keeles.“ Selle eesmärgi täitmiseks on kokku kutsutud eestikeelse hariduse tegevuskava töörühm aprillis 2021 ja tegevuskava valmimise tähtaeg on selle aasta november. Töö tulemusena saavad kirjeldatud tegevused, mille abil liikuda edasi kvaliteetse eestikeelse haridussüsteemi suunas.“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!