Pürib miinimumnõuetest palju kõrgemale

4. juuni 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Karis Mugamäe. Foto: Triin Kriiska

Tartu Herbert Masingu kool andis teist korda välja Tiina Kallavuse nimelise Piirinihutaja auhinna. Selle pälvis Karis Mugamäe, kes tosina aasta eest lõi MTÜ Maria ja Lapsed, et pakkuda Virumaal perekodu teenust vanemliku hooleta jäänud lastele.

See on auhind kogu minu meeskonnale, lausus Karis Mugamäe lastekaitsepäeval Masingu kooli ees auhinda vastu võttes.

MTÜ-s Maria ja Lapsed on tööl 15 inimest, kelle hoole all 30 last vanuses 2–19 aastat. Kaks peret on Rakveres ja kolm Tudulinnas.

„Juhindun eelkõige lapse huvist ja kõik otsusedki teen lähtuvalt sellest, et teda päriselt aidata,“ rääkis Karis Mugamäe.

Väikese MTÜ jaoks on olnud piiride ületamist palju: raha, vahendite ja ruumide leidmine ning sisustamine, töötajate koolitamine.

Suurim piiriületamine oli Mugamäe sõnul aga ravikodu rajamine eelmisel suvel. See asub Rakveres ja seal on koha leidnud neli suure abivajadusega last, kes eelnevalt käinud läbi mitu perekodu, ühel lapsel oli selja taga juba kaheksa koolivahetust.

„Ma ei piirdu miinimumnõuetega, püüdlen palju kõrgemale,“ lausus Karis Mugamäe. „Suurim tunnustus mulle on, kui lapsed ütlevad, et ma hoolin neist päriselt.“

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna, kes oli ka auhinnakonkursi žürii liige, märkis, et arengu eeldus on alati piiride nihutamine. „Kui tahame isiklikult areneda, peame piire nihutama. Kui tahame professionaalselt areneda, peame samuti piire ületama. Kui tahame süsteemis piire nihutada, siis on vaja neid pidevalt edasi lükata. Piirid ei liigu niisama, vaid tänu fanaatilistele inimestele, kes teevad rohkem, kui neilt oodatakse. Auhind tõstabki esile inimesi, kes kire ja vaimustuse toel on valdkonnas piire nihutanud. See aitab muuta ka süsteemi paremaks.“

Auhinda looma inspireeris Herbert Masingu kooli kahe aasta eest lahkunud direktori Tiina Kallavuse särav elutöö. Auhinna eesmärk on tunnustada ja rõõmustada inimesi, kes julgevad ja tahavad muuta maailma erivajadustega laste ja noorte jaoks hoolivamaks kohaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!