Sõnal sabast: Rula

11. juuni 2021 Priit Põhjala - Kommenteeri artiklit
Priit Põhjala.

Kool sai otsa ja soe suvi jõudis kätte – mis nüüd viga rulatada! Õige varsti, 21. juunil, kui algab astronoomiline suvi, on ka rahvusvaheline rulatamispäev. Tegevusnimi „rulatama“ (või „rulama“) ja vastav tegijanimi „rulataja“ (või „rulaja“) on tuletatud muidugi asjakohast atribuuti tähistavast sõnast „rula“. Aga kust see ise pärit on?

ENSV-s tootis seda populaarset sõidu- ja trikitamisvahendit Võru gaasianalüsaatorite tehas, ainult vineerist lauad tehti algul Võru mööblivabrikus, hiljem Pärnu puidutöötlemiskombinaadis Viisnurk. Tehase toonane peainsener Aarend Tõru on meenutanud, kuidas tootmine alguse sai (vt lähemalt „VGT aastad 1963–1979. Mälestusi“, Võrumaa Teataja, 17.11–01.12.2015). 1977. aasta tööreisil Prantsusmaale näinud tehase töötajad Eiffeli torni läheduses noori „mingite ratastega laudadega sõitmas“. Peakonstruktori asetäitjal Andres Tamperel tulnud mõte üks laud suveniiriks kaasa võtta. Lauda ei saadud, aga õnnestus osta ajakiri, kus olid nende pildid.

Tol ajal valitses suur tarbekaupade puudus, igasugust pudi-padi pidid valmistama suured aparaaditehasedki, ja nii otsustati oma tehases tootma hakata ka seda ratastega lauda. Tampere töötas välja konstruktsiooni ja esialgse kujunduse. Tootmisluba esiti küll anda ei tahetud – Nõukogude Liidus ju rulasporti ei harrastatud –, kuid viimaks saadi seegi.

Pariisis oli sõiduriista nimetatud inglispäraselt skateboard’iks (uisulauaks), Eestis otsustasid maaletoojad hakata seda kutsuma „rull-lauaks“, sest laud veeres ju rullikutel. Toote nimeks sai alguses Roller, aga veidi aja pärast moodustati liitsõna „rull-laud“ osade algustähtedest uus nimi Rula. 1979. aastal pruugiti ajakirjanduses veel jutumärkides tootenime „Rula“, ent juba 1980. aastaks oli sellest saanud väiketäheline jutumärkideta üldnimi, mis sobib tähistama niihästi Võru gaasianalüsaatorite tehase kui ka peente välismaa firmade rull-laudu.

Kes Rula nime esimesena välja pakkus, see ei ole Aarend Tõru sõnul enam kindel, kuid ta ise on teinud ettepaneku, et lumelaua kohta võiks sama loogikat järgides öelda … „lula“!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!