Pärandivaderid panevad ajaloolistes paikades käed ise külge

27. aug. 2021 Elle Lepik Pärandivaderite projekti koordinaator, MTÜ Estlander - Kommenteeri artiklit
Pühajärve põhikooli tragid pärandivaderid ulatasid oma tillukese, aga tööka abikäe Ilmjärve kalmistule. Lapsed korrastasid hauaplatse, kus omaste jäljerajad ammu rohtunud ning kalmud hooletusse jäänud. Fotod: Krista Sumberg, 19. mail 2021

Pärandivaderite algatus kutsub kooliõpilasi üles kodukohas kultuuriloolistele paikadele vaderiks olema. Lapsed ja noored saavad heakorratalgute käigus käed külge panna ning õppida kohalikku ajalugu tundma vahetult, panustades möödunud aegade pärandi püsimajäämisesse.

Käesoleval kevadsuvel toimetas pärandivaderina kolmsada koolilast üle Eesti. Valjala põhikool Saaremaalt tegutseb neljandat õppeaastat Valjala vanal kalmistul, unustatud matmispaiga tähistamisel ja korrastamisel on mitmesuguste töödega panustanud järgemööda kõikide klasside õpilased.

Valgamaal suundusid Pühajärve põhikooli 1.–3. klassi pärandivaderid pika ajalooga Ilmjärve kalmistule, kus käiakse abiks alates 2018. aastast. Esku-Kamari kooli lapsed Jõgevamaalt külastasid traditsiooniliselt Võisiku mõisa kalmistut, Rõstla-Pöndi hiiepärna ja kodukohas asuva Põhjasõja-aegse matmispaiga juurde püstitasid nad koolis valmis tehtud puidust tähised.

Kose-Uuemõisa lasteaia-kooli pärandivaderid Harjumaalt on oma hoole alla võtnud Kose-Uuemõisa mõisa kabeli, sel kevadel käidi talguid pidamas juba neljandat korda. Lääne-Virumaal aitas algatusega esmakordselt kaasa löönud Rakvere põhikooli 4. klass Kiltsi kaardilossi pargis lillepeenraid rohida.

Maidla koolis Ida-Virumaal said kõik soovijad osaleda heakorratalgutel, et korjata Maidla mõisa ümbritsevalt paekivimüürilt maha kukkunud kive kokku ning puhastada teeradasid (suureks rõõmuks ei olnudki vabatahtlikke vähe – koguni 28 õpilast). Pärnumaal Vändra gümnaasiumi 6.a klass hooldas kodualevis ja asula lähiümbruses mitmeid mälestuskive ning viis kõigile huvilistele läbi korrastatud paiku tutvustava rattaretke.

Rakvere põhikooli pärandivaderid tundsid Lääne-Virumaa pärandipärli Kiltsi lossi pargis tehtud tööst suurt rõõmu! Pärast rohimist ja mulla kobestamist säras kaunis õitemeri lastele tänulikult vastu. Foto: Anneli Siitas, 20. mai 2021

Krootuse põhikooli 9. klassi õpilased käisid koos muinsuskaitseameti Põlvamaa nõuniku Anu Lepaga 10. juunil Hinovariku ristimetsas. Metsa alt prügi kokku korjamise kõrval inventeeriti õpilaste abil ristimets korralikult ning juba kaks nädalat hiljem kinnitas kultuuriminister Anneli Ott selle kultuurimälestisteks. Pärandivaderitele jätkus tegevust ka südasuvel. Muhu noortekeskuse õpilasmaleva rühm käis juuli keskel korrastamas kultuurilooliselt väga rikkalikku Hellamaa kalmistut.

Lisaks pärandivaderite heakorratalgutele viime juba teist aastat koostöös Eesti vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskusega läbi kodukoha akende ülespildistamise talguid „Mida aken peegeldab?“. Õpilastele annab talgutel osalemine hea võimaluse oma kodukanti ja selle arhitektuuriloolist kujunemist uue nurga alt tundma õppida (neile teeb kogutud materjalidest kokkuvõtte ajalooekspert). Talgute laiem eesmärk on aga jäädvustada kooliõpilaste abiga põnevaid aknaleide Eesti eri piirkondades. Käesoleva aasta kevadel märkasid noored eriilmelisi aknaid nii Tallinnas, Rakveres, Kohtla-Järvel, Sillamäel kui ka Vormsi saarel ja Kuremäe külas. Kõik kooli või klassi peale kokku pandud materjalid lähevad hoiule vabaõhumuuseumi kogusse.

Ootame uusi pärandivadereid nii heakorratalgutel kui akende inventeerimises kaasa lööma! Täpsemat infot leiab veebilehelt http://pärandivaderid.ee.

Pärandivaderite projekti toetavad muinsuskaitseamet ja rahvakultuuri keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!