Talendikeskuse suveseminaril jagatakse ideid andekate toetamiseks

19. aug. 2021 Viire Sepp MTÜ Eesti Talendikeskus juhatuse liige - 2 kommentaari
Viire Sepp.

26. augustil toimub Pärnus Raeküla koolis järjekordne MTÜ Eesti Talendikeskuse suveseminar. Kava ja registreerumisinfo leiab talendikeskuse kodulehelt www.talendikeskus.ee ja näoseinalt.

Ühingu 5. aastapäeva tähistava seminari tunnussõnum on „Et anded ei kuhtuks“. Uue õppeaasta eel kulub kindlasti marjaks ära saada ideid ja nippe võimekate õpilaste motivatsiooni ja õpihuvi hoidmiseks. Kuigi loodame, et uus õppeaasta ei sunni õpilasi koolist eemale jääma, on koroonakogemustestki üht-teist kasulikku kaasa võtta.

Hea meel on selle üle, et haridusministeeriumis on annete arengu toetamise teema võetud süvendatud tähelepanu alla, valmimas on strateegia tegevuskava. Missuguse visiooni ja plaanidega seda sisustatakse, tuleb seminarile tutvustama HTM-i noorte- ja andepoliitika osakonna peaekspert Marek Järvik.

Nagu äsja lõppenud arvamusfestivali haridusala teemakohasel arutelul tõdeti, on meil eeskätt vaja süsteemset lähenemist. Koolide häid kogemusi annete märkamisel ja toetamisel ongi talendikeskuse seminaridel esitletud, samuti tutvustatud efektiivseid teaduspõhiseid meetodeid. Nii ka seekord. 

Tartu Veeriku koolis on juba kaks aastat läbi viidud nn pull-out-programmi (eelmisel suveseminaril leidsime sellele õppevormile ka sobiva eestikeelse vaste –noppeõpe). Kui esimesel aastal rakendati seda lennuüleselt 3. klasside matemaatikas võimekate õpilastega, siis programmi edu innustas kooli laiendama seda ka teistele valdkondadele. Programmi algataja Karin Konksi viis selle programmi baasil läbi ka tegevusuuringu oma magistriõpingute lõpetamiseks. Nüüd on tal kahe aasta kogemuse põhjal jagada kasulikke nõuandeid noppeõppeprogrammi korraldamiseks. Kogemused on laiendatavad kõigile õppeainetele ja kõigis kooliastmetes, hea tahmise korral isegi lasteaias ja ülikoolis.

Loovus kui innovatsiooni eeldus ja andekuse oluline komponent on meie õppekavades olulisel kohal. Andekuse temaatikaga seotud väitekirju tuleb meie ülikoolides ette aga üsna harva. Seekord on rõõm tutvustada värsket teaduste doktorit, Virtsus ja sügisest Randveres direktoriametit pidavat Stanislav Nemeržitskit, kelle teaduslik huvi on loovuse toetamine. Temalt kuulevad kuulajad häid mõtteid, kuidas seda kodus ja koolis teha.

Andekusega seoses kipuvad meid sageli mõjutama stereotüübid ja müüdid. Seekordsel seminaril pöörame erilist tähelepanu lastele, kelle anded jäävad muude erilisuste varju. Niisuguste topelteriliste laste puhul võivad need olla seotud spetsiifiliste õpiraskuste, muude neuroloogiliste eripärade või käitumisprobleemidega. Pikka aega erivajadustega laste temaatikaga tegelnud ja suurepärast tööd tegeva varajase kaasamise keskuse rajaja Liina Lokko on selle valdkonna hinnatud asjatundja. Niisuguste laste andekusega seotu teemal kõneleb kaasa andekate hariduse ekspert Viire Sepp.

Talendikeskuse seminaride traditsiooniline osa on ühised arutelud. Oleme nii selgitanud välja probleeme, aga veelgi olulisem on leida lahendusi. Seetõttu ootame seminarile osalema nii pedagooge kui lapsevanemaid, psühholooge ja haridusametnikke, treenereid ja ringijuhte – kõiki, kellest sõltub andeka lapse potentsiaali maksimaalne avamine ja emotsionaalne heaolu.

Seminari kava ja reistreerumisinfo MTÜ Eesti talendikeskuse kodulehel www.talendikeskus.ee => tegevused=> seminarid või näoseinal @eestitalendid.

Hoiame osalejate arvu kõigile ohutust tagavates piirides, seega on eelised kiirematel registreerujatel. Kirja tuleb end panna 20.augustiks.


2 kommentaari teemale “Talendikeskuse suveseminaril jagatakse ideid andekate toetamiseks”

  1. Viire Sepp ütleb:

    REGISTREERUMINE KESTAB VEEL! Seda saab teha veel kuni 24.augustini.

  2. MTÜ Eesti Talendikeskus ütleb:

    REGISTREERUMINE TALENDIKESKUSE SUVESEMINARILE KESTAB VEEL kuni 24.augustini.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!