Tallinna keskraamatukogu soovitab: Luulega on lõbus

20. aug. 2021 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Leelo Tungal „Igal pool on ainult tähed“ (2019)

Väga huvitav lugemine on Leelo Tungla koostatud luuleantoloogia „Igal pool on ainult tähed“, mis sisaldab luuletusi kuuekümne neljalt eesti autorilt läbi kolme aastakümne (1989–2019). Kogumikus leidub luuleklassikat sellistelt luuletajatelt nagu Ott Arder, Ellen Niit, Heljo Mänd, Henno Käo, Eno Raud ja muidugi koostaja Leelo Tungal ise. Lisaks saame teha tutvust paljude uuemate autoritega: Markus Saksatamm, Wimberg, Aapo Ilves, Aidi Vallik … Luuletuste valik on väga mitmekesine, autorite stiil äärmiselt eripalgeline. Kogumikus leidub vahvaid sõnamänge, nii humoorikaid ning ka veidi tõsisemaid ja nukramaid luuletusi. Teemad varieeruvad loodusest ja loomadest lapse igapäevaeluni. Ka koolitemaatika on esindatud, eriti Ülle Kütseni luule näol.

Tarmo Vaarmets „Võileib võimleb“ (2019)

Tarmo Vaarmetsa esimene lasteluulekogu on kerge ja lõbus lugemine, mis paistab silma omanäoliste tegelaste poolest: luuletustes tegutsevad näiteks margariin ja mandariin, kaktus ja kotkas, taliõun ja tüliõun, pirukas ja purikas ning muidugi võimlev võileib, nagu pealkirigi lubab. Kogumik annab võimaluse suurendada lapse sõnavara toredate mänguliste luuletuste abil.

Jürgen Rooste „Kollilood“ (2020)

Jürgen Rooste lasteluulekogu „Kollilood“ on eelnevatest sootuks teistsugune. See keskendub hirmudele ning sisukorra asemel on siin hoopis „Sisikond“. Suurem osa luuletusi räägib kollidest, kuid siia kaante vahele on mahtunud ka teised tegelased, näiteks kotivana, tulnukas, vampiir ja inimsööja. Juttu tuleb isegi pioneeridest. Keda karta ja keda mitte? Seda raamatut tasub lastele soovitada ja lugeda anda juba sellepärast, et see on nii omapärane ja kindlasti paljude meelest „äge“ – hea võimalus juhatada luule juurde ka neid lapsi, kes seni sellest ehk väga lugu ei ole pidanud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!