Tallinna Tehnikakõrgkool katsetas uut projekti, et viia praktika kasutamine õppetöös uuele tasemele

20. aug. 2021 Tallinna Tehnikakõrgkool - Kommenteeri artiklit

Selle suvega lõppes Tallinna Tehnikakõrgkooli Erasmus+ projekt „MentorTrain“, kus tehti koostööd Tšehhi, Sloveenia, Hispaania ja Malta kõrgkoolidega. Projekti eesmärk oli Euroopa tasemel arendada praktikate kasutamist õppetöös, et katsetada uut metoodikat praktikakohtade arendamiseks ja vahetada kogemusi.

„MentorTraini“ projekti sihtrühm olid nii kõrgkoolid kui kutseõppeastused kogu Euroopas ning neile praktikabaasi pakkuvad väikese või keskmise suurusega ettevõtted.

Projektis osalenud Tallinna Tehnikakõrgkooli keskkonnatehnoloogia ja -juhtimise õppekava juht Oliver Kalda selgitas, et kõigepealt tuli ühiselt leida olulised puudujäägid praktikate juhendajate teadmistes. „Seejärel püüdsime luua teemade kaupa lühikesed õppemoodulid ning katsetasime disainmõtlemise metoodikat praktikakohtade õppeplaanide arendamiseks. Tulemusena soovime aga luua lihtsalt kasutatava andmebaasi projekti tulemuste kasutuselevõtuks.“

Projektis osalejate suure kogemuse põhjal loodi praktikajuhendajatele veebis õppematerjal, mis koosneb videotest, kirjalikest selgitavatest tekstidest ja ülesannetest, mis aitavad materjali mõtestada. „Materjal on meelega tehtud lühike, et ajahädas tööinimesed oleksid võimelised neid jupikaupa läbi vaatama,“ selgitas Oliver Kalda.

Rakenduskõrgkoolides on õppepraktika alati olulisel kohal olnud, kuid selle edukaks toimimiseks on kõrgkoolidele tarvis partneriks ka õppetööd tundvaid ettevõtteid. „Alati on mida teistelt õppida, seetõttu tegime ühise kogemuse varal kindlaks praktikajuhendajate rollid ja vajalikud oskused ning lõime nende omandamiseks mugava veebikursuse väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele,“ põhjendab Oliver Kalda. Kursusel on kindlasti igaühele midagi uut ja midagi tuttavat, kuid varasematest kogemustest olenemata tasub aeg-ajalt ka põhitõed üle korrata.

Projekti materjalid ja tutvustuse leiate veebilehelt https://mentortrain.eu/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!