Ajalootunni allikas – arhiivikool

17. sept. 2021 Eliis Truuman arhiivipedagoog - Kommenteeri artiklit
Karpides on peidus ajalugu. Foto: Lua Kesküla

Kus elavad Tartu rahu, Taani kuninga Erik IV ürik aastast 1240 ja „Viimne reliikvia“? Ikka Rahvusarhiivis, kus arhiivi ja selle kogusid tutvustab õpilastele ja tudengitele ning nende juhendajatele Rahvusarhiivi haridusprogramm – arhiivikool.

Lisaks arhiivi tegevusvaldkondade tutvustamisele õpetab arhiivikool kasutama Rahvusarhiivi andmebaase ja pakub võimalust õppida Eesti ajalugu arhiivimaterjalide abil. Näiteks vastatakse arhiivitundide käigus allikate abil küsimustele „Kuidas käisid lapsed koolis 100 aastat tagasi?“, „Millist rolli mängis Eesti taasiseseisvumisel eesti rahvas?“, „Mida põnevat nägi Krusenstern oma ümbermaailmareisidel?“.

Rahvusarhiivi arhiivipedagoogid viivad õppekavaga seotud teemadel tunde läbi nii kohapeal kui veebis ning korraldavad ekskursioone, virtuaaltuure ja töötubasid.

Rahvusarhiivi hooned asuvad Tallinnas, Tartus, Rakveres ja Valgas, kuid arhiivipedagooge on võimalik kutsuda endale külla üle kogu Eesti. Olgu kutsujaks kool, kohalik muuseum, genealoogiaselts või raamatukogu, me leiame sobiva aja ja teema, et tuua Rahvusarhiiv teieni.

Arhiivikool aitab rikastada õppeprogrammi, kasutades ajaloolisi dokumente, kaarte, plaane, fotosid ja filme. Kokkupuude ajalooallikatega kasvatab õpilastes ajaloohuvi ja arhiivikooli materjalide kasutamine on õpetajale abiks tundide planeerimisel. Vajadusel aitame õpilasi ajalooteemaliste loov- ja uurimistöödega. Samuti on Rahvusarhiivi Tallinna ja Tartu majades võimalik tutvuda ajaloo- ja arhiivindusteemaliste näitustega.

Arhiivitunde ja ekskursioone saab tellida meie kodulehel ra.ee/arhiivikool. Samas on rikkalik valik õppematerjale, mida õpetajad ja õpilased saavad kasutada iseseisvalt. Arhiivikooli teenused on kõigile tasuta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!