Annetekoja 2021. a võitja on kümneaastane ooperilaulja

21. sept. 2021 Eesti Kultuuri Koda - Kommenteeri artiklit
Annetekoja võitjad koos patroon Uku Suvistega. Foto: Eliisa Rääts

Pühapäeval, 19. septembril jõudis Alexela kontserdimajas lõpule terve aasta kestnud üleriigiline konkurss-festival „Annetekoda 2021“. Žürii otsustas võitjaks kuulutada kümneaastase ooperilaulja Lilian Sauvola.  Avalikustati järgmise konkurss-festivali Annetekoda patroon ‒ “Ameerika talendis” säranud akrobaat Vello Vaher.
Annetekoja 2021. a võitjaks osutus Damaris Ilvese õpilane, koloratuursoprani hääleulatusega kümneaastane Lilian Sauvola, kelle Elina Nechayeva tuntuks lauldud laulu „La Forza“ tõlgendus puudutas mitte üksnes kuulajaid, vaid ka Alexela kontserdisaali konstruktsioone.
Noor lauljatar on öelnud, et tema unel on esineda suurtel lavadel laias maailmas. „Minu tulevik on kindlasti väga tihedalt seotud klassikalise muusikaga,“ kinnitab Lilian. „Soovin minna oma õpetaja Damaris Ilvese jälgedes ja lõpetada Eesti muusika- ja teatriakadeemia. Kui käisin koos vanematega kuulamas õpetaja lõputöö kaitsmist, olin nii vaimustuses, et küsisin, kas siia kooli ka kümneaastaseid vastu võetakse.“
Teise koha võitis 16-aastane pianist Miia Margaret Untera Nõmme muusikakoolist, kelle õpetaja on Helve Kuuskmann, ja kolmanda koha pälvis 14-aastane trompetist Jan Marius Laur, kes õpib Tallinna prantsuse lütseumis ja Viimsi muusikakoolis, tema õpetajad on Aavo ja Neeme Ots.

Lisapreemiad

Värska auhind ‒ tantsuteater POLLY, Kultuurkapitali Rapla ekspertgrupi auhind ‒ Grupp Forte, Tallinna linnavalitsuse auhind ‒ Studio DotE, Tallinna Zonta klubi auhind ‒ Annaliisa Aren, PLMF-i auhind ‒ Maria Veretenina ja Stark Rosenthal ning publikupreemia ‒ Jete-Pauline Ollep ja Wanda-Helene Ollep.
žüriisse kuulusid: Uku Suviste ‒ žürii esimees, „Annetekoda 2021“ patroon; välisesindaja Alejandro Jimenez de la Questa ‒ Mexico City kultuurikeskuse Cantoral direktor; koorijuht Aarne Saluveer ja Eesti Kultuuri Koja liikmed Pille Lill, Egge Kulbok-Lattik, Daisy Järva, Tiina Park, Tiiu Kuurme, Aarne Toomsalu, Allar Kaasik.
Alexela Kontserdimajas kuulutati välja ka Annetekoja uus patroon, oma ala säravaim meister Vello Vaher, kes ka ise iga päev oma stuudios andeid arendab.

„Kui 2019. aasta patroon oli Anne Veski ja tänavune eurolaulja Uku Suviste, siis patroon 2022 on hoopis teise ala inimene,“ ütleb Annetekoja formaadi looja Pille Lill. „On erakordselt hea meel, et järgmise Annetekoja patrooniks on akrobaat Vello Vaher, kes on väga edukalt esindanud Eestit Ameerika talendikonkursil.“
2020.‒2021. aasta võistlusest võttis piirangutest räsitud ajast hoolimata osa 250 numbrit, kokku ligikaudu 450 esinejat eri rahvustest ja vanusees üheksandast seitsmekümne viienda eluaastani. Alexela kontserdimaja laval astusid pühapäeval üles 26 finalist, kelle hulgas oli eri laulu-, tantsu-, teatristiilide viljelejaid. Fuajees sai näha leiutajate ning käsitöömeistrite töid. Esines ka Annetekoja 2021. a patroon Uku Suviste esitades laulu, millega ta esindas Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel.
Konkurss-festivali on saanud teoks tänu Tallinna linna, Kodurahu fondi, Eesti kultuuriministeeriumi ja mitmete toetajate abile.
Auhinnafondi suurusega 3000 eurot pani välja AS Selver.
Eesti Kultuuri Koda korraldas koostöös muusikute fondiga PLMF teist korda oma andega tegelemist edendavat võistlust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!