Eesti Maanteemuuseumis õpib ohutult liiklema

17. sept. 2021 Kerle Kadak Eesti Maanteemuuseumi haridustöö kuraator - Kommenteeri artiklit
Kergliikuri programm maanteemuuseumi lastelaagris. Foto: Eesti Maanteemuuseumi kogu

Varbusel maalilise Tartu-Võru postitee ääres asuv Eesti Maanteemuuseum pälvis käesoleval aastal Põlvamaa omavalitsuste liidult auväärse aasta haridusesõbra tiitli kui eriilmeline hariduse edendaja ning innovaatiline aktiivõppemeetodite rakendaja.

Maanteemuuseumi muuseumihariduse üks oluline valdkond on liiklusohutus. Muuseumi haridusprogrammid käsitlevad jalakäijale, jalgratturile ning tulevasele mootorsõidukijuhile olulisi teemasid, aidates kaasa ohutu liikluskäitumise ja -reeglite õppimisele ning õigete liiklemisharjumuste kujundamisele. Muuseumitundides mõõdetakse auto peatumisteekonda, õpitakse õigesti kiivrit kasutama, saadakse teada, miks peab autos või bussis alati kinnitama turvavöö, katsetatakse turvavööd kaldteel, tutvutakse jalakäijale ja jalgratturile vajalike liiklusreeglite ja -märkidega, arutletakse kõrvaliste tegevuste ohtlikkuse üle liikluses.

Sel aastal lisandus programmikavasse kaks teemat. Kuna liikluses uudsete kergliikuritega juhtub palju õnnetusi põhjusel, et ei arvestata selle sõiduvahendiga liiklemise reegleid ja eripärasid, pööratakse uues kergliikuri muuseumitunnis tähelepanu just nendele küsimustele.

Uus keskkonnaprogramm „Inimene, liiklus, transport“ annab ülevaate liikluse, liiklusvahendite ja transpordi mõjust keskkonnale ning arutleb selle üle, kuidas hoida ümbritsev keskkond puhta ja elamiskõlbulikuna. Programmi keskmes on keskkonda säästev transport ja liiklus, tervislikud liikumisviisid, teeäärne prügi, mürasaaste ning keskkonna- ja tervisesõbralik asularuum.

Üheks tähtsündmuseks muuseumi liiklushariduses on juba kuuendat aastat järjest toimuv laste liikluskonverents. 7. oktoobril aset leidev konverents kannab sel aastal pealkirja „Bussisõit on ajavõit“ ning keskendub bussi ja rongiga liiklemise ohutusele ning käitumisreeglitele ühistranspordis. Konverents on osalejatele tasuta ning sinna on oodatud 3.–4. klassi õpilased ja nende õpetajad. Konverentsi ettekannetes ja tööpesades jagavad teadmisi transpordiameti liiklusspetsialistid, AS Operaili ohutussaadikud, MTÜ Pärnumaa Ühistranspordikeskus ja liiklusõnnetuste uurimiskomisjon.

Lisaks liiklus- ja keskkonnaharidusele pakub muuseum ajalootunde ning teemapäevi, kus Eestimaa eri ajastute teede ja teedel liiklejate kaudu käsitletakse Eesti eluolu ning kultuurilugu.

Muuseumitunde toetavad elamuslik ekspositsioon, mis kulgeb läbi mitme näitusehalli, ning õpetlikke käed-külge-tegevusi pakkuvad liikluskasvatuskeskus ja liikluslinn. Sel aastal avanes aastaringseks uudistamiseks väike masinahall, kus saab tutvuda ühistranspordi ajalooga, istuda politseimootorratta selga või kiigata transpordi tulevikku. Muuseumist põhjalikuma ülevaate saamiseks on võimalik tellida nii giidituuri kui meisterdamise töötuba.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!