Harivad eriprogrammid koolidele ootavad Sõpruse kinos ja kodus

24. sept. 2021 Ivar Murd Sõpruse kino tegevjuht - Kommenteeri artiklit

Kaheksandat aastat jätkab Sõpruse kino ekraanil spetsiaalselt koolidele kureeritud dokumentaalfilmide programmiga „Klassiga kinno“, mis toob noorte vaatajateni rahvusvahelistelt filmifestivalidelt tunnustatud ja kinolevisse mitte jõudvad dokumentaalfilmid. Esimest aastat tulevad filmid ka õpilaste juurde – lisaks kinosaalile on filme võimalik vaadata kodus, mis avab programmi nii distantsõppel viibivatele noortele kui ka õpilastele, kes elavad meie kinost kaugel.

Sel hooajal linastuvad neli filmi.


„Tagaotsitav: Banksy!“

Linastused kinos 27. ja 29.09, linastused kodus 27.09–01.10.

Kunstimaailma tagaotsituim mees tegutseb nagu moodne Robin Hood.

Aastal 2014 kogunesid Bristoli noortekeskuse kohale murepilved. Huviharidust ei rahastatud enam endises mahus. Äkki tekkis keskuse ette seinale maaling, mille autoris ei olnud kahtlust – Banksy! Järgnes kiri: „Tere, mina olen Banksy. See töö kuulub teile. Võite sellega teha mis iganes.“ Noortekeskus müüs töö maha ja jätkab tegevust senini. Tänu Banksyle.

See pole ainus näide, mis annab tunnistust maailmakuulsa tänavakunstniku vastutustundlikust tegevusest. Tema kunst edastab aktuaalseid sotsiaalseid ja poliitilisi sõnumeid. Iga Banksy teose ilmumine avalikku ruumi annab kõneainet üle terve maailma. Kes aga peidab ennast selle nime taga?

Aurélia Rouvieri ja Seamus Haley linateos uurib, kes on Banksy ja miks ta ei taha paljastada oma identiteeti ajal, mil kogu maailm muutub üha egotsentrilisemaks.

Teravmeelne film kunstnikust, kes usub, et tänapäeval tuleb kanda maski, kui sa tahad, et sind kuulataks.


„Olen põlvkond Z“

Linastused kinos 18. ja 20.10, linastused kodus 25.–29.10.

Sotsiaalmeedia ja tehnoloogiatööstus on ajaloo suurimad ühiskondlikud eksperimendid ning nooremad põlvkonnad on nende katsejänesed. Z-põlvkond sündis ajal, mil Apple tõi turule iPhone’i, ning on sirgunud üha hoogustuvas digitegelikkuses.

Filmis kohtume noortega nende kodutandril – YouTube’is, TikTokis ja Instagramis – ning kuuleme nii noorte endi kui ka hoolikalt valitud asjatundjate ja tööstuse esindajate hääli. Kuidas mõjutab sotsiaalmeedia ühiskonda, meie enesetaju ja vaimset tervist?

Demokraatlik dokumentaalfilm vastab neile suurtele küsimustele mitme nurga alt, andes sõnajärje ka noortele endile ning sundides oma ekraaniharjumuste üle mõtlema. Võimaluse hea uue ilmaga lähemalt tutvuda saavad nii X-põlvkonna kui ka sõjajärgse põlvkonna esindajad.


„Gabi, vanuses 8 kuni 13“

Linastused kinos 8. ja 10.11, linastused kodus 15.–19.11.

Gabi tahab lihtsalt Gabi olla. See pole aga nii kerge, kui arvata võiks.

Alustav filmitegija Engeli Broberg on jälginud Gabit alates kaheksandast kuni kolmeteistkümnenda eluaastani. Nende viie aasta jooksul muutub nimitegelane rohkem kui lapsed tavaliselt. Juba väikese põnnina leiab Gabi, et poisid ja tüdrukud ei ole sugugi erinevad, ning aastate möödudes tunneb ta end kahte sugu hõlmava valiku ees üha nõutumalt. Lisaks sellele, et pere kolib Stockholmist välja ja Gabit ootab ees uude kooli minek, hiilib ligi murdeiga ning hirm seoses kehaliste muutustega.

Brobergi osavõtlik film on haruldane portree lapsest, kes nõuab õigust jääda iseendaks. Samal ajal kasvab ta nagu muuseas meie silme all suureks.


„Ainult mina kuulen“

Linastused kinos 6. ja 08.12, linastused kodus 13.–17.12.

USA Kesklääne kirevas ja lärmakas kurtide kogukonnas sirgub kolm kuuljat noort. Kahe lahusoleva maailma vahel oma kohta otsivad noored naised avastavad enda kui kurtide vanemate laste (CODA – Children of Deaf Adults) omapärast identiteeti.

Koduvideos näeme Nylat rõõmsa ja terve põngerjana, kes naerab ja õpib „ema“ ütlema. Ent 15-aastasena ei tunne ta end koduselt ei teiste koolikaaslaste seltsis ega ka oma armastava pere keskel.

Jessica leiab, et tuleviku huvides peaks ta veetma kasvuaastad kuuljate maailmas. Ta kardab kaotada sideme kurtide maailma ja viipekeelega, mis on tema identiteedi osa.

Mackenzie tunneb, et on lõksus topeltelu tsüklis ning Ashely kannab enda õlul pahatihti väärkohtlemisega maadleva kogukonna koormat.


Kõigi nelja filmiga  kaasnevad põhjalikud õppematerjalid, mis aitavad filmi analüüsida.

Antud filmid sobivad eelkõige põhikooli lõpuklassidele ning gümnaasiumiastme õpilastele. Kooliseanssidele tuleb grupid eelregistreerida aadressil kool@kinosoprus.ee. Pileti hind õpilastele 3 eurot, saatvatele õpetajatele on seansid tasuta. Filmide linastusaeg on leitav kino kodulehel www.kinosoprus.ee.

Lisaks „Klassiga kinno“ programmile on Sõpruses kooliõpilastele suunatud kooliseansside eriprogramm, mille raames linastuvad Sõpruses uusimad kodumaised dokumentaal- ja mängufilmid. Huvi korral pakume neile filmidele erilinastuse võimalust. Kooliseansside ajakava ja programmis linastunud filmide info on leitav kino kodulehel www.kinosoprus.ee.

Kohtume kinos!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!