Muusikapäev kutsub koolinoori muusika üle mõtisklema

24. sept. 2021 Anna-Liiza Izbaš muusikapäeva haridusprogrammi juht - Kommenteeri artiklit
Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor eelmise aasta muusikapäeval vene kultuurikeskuses. Foto: Veljo Poom

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril on tavaks korraldata eriilmelisi muusikasündmusi, et pöörata tähelepanu muusikale, teha kummardus muusikutele ja loojatele ning tänada kuulajaid. Üle maailma tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva juba 1975. aastast.

Eesti Muusikanõukogu tunnustab alates 2002. aastast sel päeval silmapaistvaid muusikuid ja aastast 2013 korraldab üle Eesti kontsertide programmi. Lisaks mitmekülgsetele kontsertidele on muusikapäeva programmis koht noortele suunatud haridusprogrammil, et avastada koos muusikutega muusikamaailma võlu.

Helin-Mari Arder Võru gümnaasiumis. Foto: Andri Tallo

Sellel aastal sai alguse muusikapäeva haridusprogramm, kuhu on kutsutud osalema muusikavaldkonnaga iga päev seotud inimesed: dirigendid, lauljad, interpreedid, heliloojad ja muusikateadlased. Haridusprogrammis osalemine on vabatahtlik. Senise tagasiside põhjal on rõõm tõdeda, et muusikute huvi muusikapäeva haridusprogrammis osalemise vastu on olnud suur ning häid mõtteid ja muusikat, millest noortega kohtumistel rääkida ja esitada, on palju.

Kellel pole sel aastal võimalik osaleda, on andnud tagasisidet, et võtaksid programmist meeleldi osa järgmisel aastal. Programmi eesmärk on juhtida noorte tähelepanu muusikale meie ümber, kutsuda kaasa mõtlema ja märkama meid ümbritsevat mitmekesist helide maailma. Muusika saadab nii noori kui täiskasvanuid tihtipeale kõrvaklappides jalutuskäigul ja trenni tehes, on taustaks sõprade seltskonnas viibides, õppides ja mitmesuguse muu tegevuse juures. Nutiseadmete ja programmide vahendusel on kellaajast olenemata kättesaadav peaaegu iga muusikapala, mida hing ihkab. Seda väärtuslikumaks muutub vahetu kontakt muusiku ja muusikaga: kontserdi- ja teatrisaalis või hoopis ootamatus kohas maal või linnas.

Kooliprogramm toimub üle Eesti koolides, kohtumise sisu erineb vastavalt muusiku erialale. Nii lähevad 1. oktoobril muusikapäeva haridusprogrammi raames koolidesse heliloojad Tõnu Kõrvits, Märt-Matis Lill ja Pärt Uusberg, lauljad Robert Linna, Helen Lokuta, interpreetidest pianistid Ivari Ilja ja Sten Lassmann, flötistid Tarmo Johannes, Reet Sukk, trombonist ja dirigent Hando Põldmäe ja paljud teised. Enamik kontsertkohtumisi leiab aset Tallinnas ja Harjumaal, aga ka Tartumaal, Jõgevamaal, Läänemaal, Ida-Virumaal.

Muusikapäeva programm tõotab tulla mitmekülgne ja põnev, 1. oktoobril toimuvate muusikasündmuste ja kontsertidega on võimalik tutvuda muusikapäeva kodulehel www.muusikapaev.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!