NAKS festival läheb kolmandale katsele

24. sept. 2021 Kaido Rannik - Kommenteeri artiklit
Hetk Teatri Kodu fantaasiamängust „MINA!“ Foto: Mana Kaasik

ASSITEJ Eesti keskuse korraldatavat iga-aastast noore vaataja teatrifestivali NAKS on juba kaks korda pandeemia tõttu edasi lükatud. Seetõttu korraldame festivali seekord hoopis veebifestivalina. Julgust seda teed minna andis kevadine veebiseminari korraldamise kogemus ning ASSITEJ Internationali maailmakongress ja Mirai festival Jaapanis, mis kogus väga palju vaatajaid. Seekordse festivali üks märksõna on isu tekitamine, lisaks noortele ootame etendusi vaatama, seminaril ja aruteludel osalema rohkelt õpetajaid, kes võiksid hiljem oma õpilastega leida tee teatrisse.

Nagu ikka, on festivali programmis valik Eesti lavastusi, mis mõeldud lastele ja noortele. Tartu mänguasjamuuseumi Teatri Kodu laulude ja nukkudega fantaasiamäng „MINA!“ on lõbus oma mina avastamise lugu kõige pisemale teatrisõbrale vanuses 1–4. „Piip ja Tuut teevees väikese suhkruga“ on galerii Piip ja Tuut TV-st hooaja jooksul läbi vilksatanud kirjudest koomilistest tegelastest Piibu ja Tuudu kehastuses.

Soome kaasaegse tsirkuse Ilmatila lavastus „Atlas“. Foto: Tuula Jeker

Eesti Noorsooteatrilt näeb Betti Alveri tuntud luuletuse põhjal sündinud sõnadeta lavastust „Tulipunane vihmavari“, mis on mõistetav vaatajatele alates 3. eluaastast. Teatri- ja muusikamuuseumi lavastus Särevi teatritoas „Tähemängud ja mängutähed“ tugineb sõnamängulustile ning kutsub kaasa mõtlema lapsi, kes lugemisega alles sinasõprust loovad, aga ka neid, kellel tähed juba selgemast selged.

Oma Lava „Pikk tige vanaeit“ on maiuspala igas vanuses teatrihuvilisele, kes on valmis kohtuma lugudega elust ja surmast, noortest ja vanadest, sõpradest ning vaenlastest. Miksteatri lavastus „Maestro“ on segu füüsilisest ja visuaalteatrist, mis pillutab vaatajat reaalse ja nihestatud maailma vahel, lugu kunstnikuks olemisest ja surmaga silmitsi seismisest.

Festivali programmi mahub ka kaks lavastust välismaalt. Soome kaasaegse tsirkuse Ilmatila lavastus „Atlas“ on üllatusi pakkuv etendus maailma tajumisest ja arusaamisest, kuidas suunad ja skaalad muutuvad, kui mõni element on ootamatus olukorras. LEO „The Antigravity Show“ Kanadast on näide suurepärasest ideest ja nutikast teostusest. Naljakas, sürrealistlik ja liigutav teos, mis esitab väljakutseid meeltele ja paneb reaalsustaju proovile elava esituse ja videoprojektsiooni koosmõjul.

Kõik festivali programmis olevad lavastused on vaadatavad 18. kuni 31. oktoobrini tasuta, vajalik on vaid eelregistreerimine lehel naksfestival.ee või naksfestival@gmail.com kaudu.

21. oktoobril toimub Sõltumatu Tantsu Lava saalis seminar intrigeerival teemal „Kuidas lugeda kunsti?“. Seminar kantakse üle veebis ja vaatajatel on võimalus ka küsimusi esitada. Eesmärk on avada kunsti tegemise ja kogemise tagamaid; innustada lapsi, nende vanemaid, juhendajaid, eeskätt õpetajaid mõistma, eristama ja osa saama mitmekülgsest kogemusest kunsti eri valdkondades. Otsime vastuseid küsimustele, kas kunstis on laste ja noorte jaoks tabuteemasid ning milline on kunsti kogemise mõju lapse arengule.

Päeva esimeses pooles kõnelevad praktikud teatri-, muusika-, kujutava kunsti, tantsu- ja filmivaldkonnast. Päeva teises pooles jagavad kogemusi pedagoogid ja psühholoogid. Lõpetame ümarlauaga, kuhu on kaasatud ka kooliõpilased.

Väliskülalistest saavad sõna Rootsi lavastaja Suzanne Osten ja Vene tantsuteatri lavastaja Sasha Pepeljajev. Eesti esinejatest püüavad oma vaatepunktist kunsti mõtestada Jan Kaus, Karmo Mende, Eva Kalbus, Rita Rätsepp, Anu Aun, Anne Kleinberg, Indrek Lillemägi, Helena Pihel jt.

Kuna osa esinejaid on võõrkeelsed, toimub seminaril sünkroontõlge eesti või inglise keelde ning seminar on kõigile soovijaile jälgitav mõlemas keeles. Samuti ootame seminarile vaatajaid kolleegide hulgast välismaalt. Pärast seminari on kõigil võimalik vaadata improteatri Impeerium lavastust „Kujutluse võim“.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!