Noorele publikule Eesti Draamateatris

24. sept. 2021 Kairi Kruus Eesti Draamateatri kirjandustoa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastus „Kuritöö ja karistus“ toob draamateatri suurele lavale Dostojevski romaani palavikulise ja painajaliku maailma. Foto: Gabriela Urm

Alanud 102. hooajal on gümnaasiumiõpilastel Eesti Draamateatris mitmeid võimalusi kaasa lüüa. Alles esietenduvate huvitavate materjalide kõrval tasub klassidega vaatama tulla mitmeid eelmise hooaja lavastusi, mis taas mänguhoo sisse saanud.

„Mefisto“ peategelane on Hendrik Höfgen (Juhan Ulfsak), kes tahab andeka näitlejana vallutada järjest suuremaid lavasid. Natsionaalsotsialistide võimuletulekuga peab ta aga korraga valima karjääri ja eetika vahel. Kertu Moppeli lavastus põhineb Klaus Manni samanimelisel romaanil, mis omakorda põhineb 1930. aastate tuntuima saksa näitleja Gustaf Gründgensi elukäigul.

Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastus „Kuritöö ja karistus“ toob draamateatri suurele lavale Dostojevski romaani palavikulise ja painajaliku maailma. Raskolnikovi (Ursel Tilk) katse enda erilisust tõestada kukub läbi ja viib ta haiglaslikku piirsituatsiooni. Nõukogude-aegsesse ühiskorterisse sajavad sisse Dostojevski romaani võtmetegelased, kes ajavad oma asju intensiivses ja füüsilises teatrikeeles.

„Rahvavaenlase“ viimased etendused on oktoobris. Kohalike omavalitsuste valimiste ajaga haakub Kertu Moppeli kaasaegne tõlgendus Ibseni näidendist suurepäraselt. Lavastus on satiiriline vaade poliittehnoloogilistele võtetele, mis lähevad käiku võimu põlistamisel ning grupi pööramisest üksikisiku vastu, sest nii lihtsalt on kasulikum. Ivo Uukkivi tõlgendus peategelasest doktor Stockmannist paneb aga küsima, kas maailma päästmine on alati nii isetu, kui seda näidata tahetakse.

Nooremale koolieale leiab draamateatri repertuaarist Helen Käiti samanimelise raamatu põhjal valminud lavastuse „Lohe needus“. Kersti Heinloo ja Kristjan Suitsu loodud lummav lavamaailm köidab muidu nii kärarikkad noored vaatajad hetkega endasse ning lavastuse põnevust kruviv tegevustik hoiab nad enda küljes. „Lohe needus“ on väga hea valik, et tutvustada lapsele teatrimaagiat ning näidata lavakunsti lõputuid võimalusi.

Gümnaasiumiõpilasi ootame osalema monoloogide võistlusel. Eelvoorud toimuvad 22. ja 23. oktoobril, finaal toimub 5. novembril. Valiku draamateatri lavastustest pärit monolooge ja registreerimislehe leiab teatri kodulehelt.

Üle Rambi laboratoorium otsib septembris uusi liikmeid. Noorte teatri- ja kirjutamishuvilistele mõeldud arutelu- ja teatrikriitika laboratoorium kohtub hooaja jooksul üks kuni kaks korda kuus, et koos arutleda ühiselt vaadatud lavastuse üle, kohtuda teatripraktikute ja -teoreetikutega. Lisaks kohtumistele saab kätt harjutada mitmesuguste kirjutamisülesannetega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!