Olümpiapisiku saab spordimuuseumist!

17. sept. 2021 Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum - Kommenteeri artiklit
Kõik spordimuuseumi haridusprogrammid toimuvad muuseumikeskkonnas, kus lastel on võimalik eri spordialasid tundma õppida neid ise katsetades. Fotod: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum, Jan Henrik Pärnik

Möödunud suvi pakkus meile kõigile ilusaid hetki nii Tokyo olümpia- kui paraolümpiamängudelt ning tekitas loodetavasti paljudel noortel harjumuse sportida ja liikuda senisest rohkem. Kuna spordimuuseumi üks suur eesmärk ongi levitada olümpiapisikut, siis ootame kõiki noori lasteaedadest ja koolidest nii käimasoleval kui tuleval olümpia-aastal kogema liikuvaid ning põnevaid olümpiateemalisi programme, mida viime läbi nii muuseumis, koolikülastusena kui ka e-õppe vormis.

Meie olümpiaprogrammid on inspireeritud OVEP (Olympic Values Education Programme ehk olümpiaväärtuste haridusprogramm) metoodikast, mille on loonud Rahvusvaheline Olümpiakomitee. OVEP võimaldab edukalt edasi anda spordi kui haridus- ja suhtlusvahendi ainulaadset potentsiaali, et innustada ja võimaldada igas vanuses noortel kogeda kõiki olümpiaväärtusi: sõprust, austust ja eneseületust. Meie programmides on alati tähtsal kohal liikumine ja noorte kaasatus ning olümpiaajaloo ja tänapäeva olümpiamängudega seotud teadmiste edasiandmine. Loomulikult satume olümpiaprogrammide käigus ka olümpiatuppa, kus lisaks mängude ajaloo avastamisele heiskame suursuguse spordisündmuse traditsioonide kohaselt lipu.

Spordimuuseumi näitustel saab sporditeadmisi koguda mitmekülgselt – noorte lemmikud on kõik interaktiivsed eksponaadid.

Spordimuuseumis läbitavad olümpiaprogrammid toimuvad 2021. aastal Kuldmuna konkursil auhinnatud muuseumikeskkonnas, mis lausa kutsub lapsi liikuma. Lisaks programmile saab avastada 2020. aasta lõpus avatud ning senini ohtralt külastusrekordeid püstitanud elamusnäitust „Eesti spordi lugu“, milles on enam kui kümme interaktiivset atraktsiooni – rallisõidust kuni VR-prillide abil Tehvandi suusahüppetornist alla laskumiseni! Kõikide käed-külge-tegevustega käib kaasas hariv pool, sest kõige rohkem õpib ju tegemise käigus.

Nendele koolidele ja lasteaedadele, kellele Tartus asuv spordimuuseum kaugeks jääb, tuleme hea meelega ise külla ja kaasame programmidesse kasvõi kogu lasteaia- või koolipere. „Spordimuuseum tuleb külla!“ pakett pakub nii täiendust õppekavale kui ka põnevat vaheldust koolielule, sest sisaldab nii harivat mõttetegevust kui aktiivsust ja liikumist. Olümpiateemaline õpiprogramm on saadaval ka e-õppe vormis, kus noored saavad mitmekülgses veebitunnis lisaks rohketele olümpiateadmistele panna proovile ka oma nutikuse põnevate ja ajalooliste spordiesemete äraarvamises.

Lisaks olümpiatemaatikale käsitleme spordimuuseumi haridusprogrammides sporti veidi teise nurga alt – olgu selleks siis tervis ja toitumine, aus mäng või hoopis matemaatika spordis. Kõik programmid on otseselt seotud põhikooli ainekavadega. Vaata lisainfot programmide kohta meie kodulehelt www.spordimuuseum.ee

Võta meiega ühendust ja broneeri külastus haridus@spordimuuseum.ee või 5333 8188.

Spordimuuseumis toimuvad olümpiaprogrammid

UUS! „Miniolümpia“ (lasteaed – 3. klass)
Korraldame pisikesed olümpiamängud, kus iga osaleja saab riietada end ühe riigi esindajaks. Tõelistele olümpiamängudele kohaselt toimuvad nii avatseremoonia, võistlused kui ka autasustamistseremoonia, mille käigus riputatakse osalejatele kaela isetehtud olümpiamedalid!
UUS! „Meie kõigi mängud“ (4.–9. klass)
Liikuvas tunnis keskendutakse arendavate mängude ja grupitöö käigus kolmele olümpiaväärtusele: austusele, sõprusele ja eneseületusele. Samuti avastame olümpiamängude mitmekülgseid traditsioone ning tänapäeva.
UUS! „Spordihing“ (4.–9. klass)
Kaasahaaravas programmis saavad õpilased kogeda paraolümpiaväärtusi, nagu julgus, otsustavus ja inspiratsioon. Lisaks tutvustame paraolümpia ajalugu ning seal kasutatavaid spordivahendeid.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!