Õpetajate Leht 24. septembril

22. sept. 2021 - Kommenteeri artiklit

Kuidas on koroonakriis mõjutanud eksamitulemusi?

Riigieksamite sooritamine polnud juba teist aastat gümnaasiumi lõpetamise tingimus. Kui palju on olnud eksamitest loobujaid ja millise jälje on jätnud tulemustele distantsõpe? Haridus- ja noorteameti tellimusel on valminud viimase kolme aasta riigieksamite tulemuste analüüs.

Päästke saksa keel!

Miina Härma gümnaasiumi saksa keele õpetaja Maigi Varusk kirjutab švammimisest ja grammatika olulisusest keeleõppel. Ta leiab, et keele matemaatika ehk grammatika on täis loogilisi süsteeme, reegleid, tuletisi ja kõike muud, mida telekas ei anna, kuid mille me sünteesides ja kõhutundele toetudes koolipingis selgeks võime saada.

Eesti keel Galiitsia-Lodomeeria pealinna kuningriigi vanimas ülikoolis

Läheneva Euroopa keelte päeva valguses räägib Tartu Ülikooli emeriitdotsent, Lvivi ülikooli eesti keele lektor Heinike Heinsoo eesti keele õpetamise kogemusest Ukrainas ning arutleb selle üle, milliseid õppevahendeid ja keskkondi kasutada, milline on õige õpetamisviis. Ta ütleb: „Minu ülesanne on õpetada eesti keelt ja püüda lõhkuda müüti eesti keele raskuse kohta.“

Mitu grammatikat on keeles?

Tartu Ülikooli tänapäeva eesti keele professor Liina Lindström kirjutab, et ühe keele sees on palju väikseid, sageli mittestandardseid keelevorme. Tänapäeva standardiseeritud kirjakeel on vaid üks kiht keeles; selle sees toimuvaid valikuid mõjutab ka muudes keelevariantides toimuv. Sageli leiame standardkeeles toimuvale varieerumisele selgitusi just muudest keelevariantidest – olgu tegemist siis kohamurrete pikaajalise mõju või sotsiaalsetest teguritest tingitud varieerumisega. Kui individuaalsed erinevused on nii olulised, siis mitmest eesti keele grammatikast me saame rääkida?

Kakskeelne õpe Latokartano koolis toetub maailma kogemustele

Helsingis on eesti lastele õpetatud emakeelt juba 25 aastat. Eestikeelse õppe algusest ja praegusest ajast räägib õpetaja Anne Ribelus-Jokela.

Kutsekoolidest on saanud ettevõtlus- ja karjääriõppe teerajajad

Kutsekoolides sünnivad üha edukamad ettevõtlusprojektid ja uued õpilasfirmad. Põhjusi ei pea kaugelt otsima – ettevõtlus- ja karjääriõppe programm „Edu ja tegu“ on aastast 2016 süsteemselt koolitanud õpetajaid, loodud ja rakendatud on uus moodul „Õpitee ja töö muutuvas keskkonnas“, töötatud välja juhendmaterjale ning ettevõtlusõpik. Samuti on käivitatud kutsekooliõppuritele erialaülene ettevõtlusoskuste võistlus ning katsetamisel on ettevõtluspraktika moodul.

Soomlased muretsevad hariduse allakäigu pärast

Eesti on PISA testi tulemustega Soomest ette jõudnud. See paneb naaberrahvast muretsema, mis on neil läinud valesti. Küsitud on ka õpetajate arvamust.

Kuidas toetada õpilastel 21. sajandi oskuste kujunemist?

Uus ajastu seab uued ootused õppimisele ja õpetamisele. 21. sajandi oskuste arendamist on pikalt tähtsustatud ka Eesti koolides. Elukestva õppe strateegias oli see üldpädevuste terminit kasutades sõnastatud koguni Eesti haridussüsteemi ühe strateegilise eesmärgina. Õpetajatel ja koolijuhtidel soovitatakse üha enam rakendada koostöist õppimist ja koolijuhtimist, kuna uuringud on näidanud, et need lähenemised parandavad õpilaste õpitulemusi.

KULTUURISÜNDMUS

Sügis on käes ning ka kultuurisügis alanud. Põhjalik ülevaade sellest, milliseid uusi lavastusi, filme ja kontserte vaatama-kuulama minna.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!